Hoe voorkom en verhelp je spierpijn?
Spierpijn! Daar hebben we allemaal wel eens mee te maken. Zeker wanneer Christina ons weer net even te fanatiek aan het werk heeft gezet. Wat is spierpijn nu precies? En wat kan je doen om spierpijn te voorkomen of te verhelpen. Angelique van den Top, natuurgeneeskundige, legt het uit.
Twee soorten spierpijn
Eigenlijk zijn er twee soorten spierpijn. De eerste variant ontstaat vaak al tijdens of direct na het sporten. Dit is een soort verzuring en wordt veroorzaakt door het ophopen van melkzuur. Heb je pas de volgende dag spierpijn dan komt dit meestal door een overbelasting waardoor er eigenlijk kleine scheurtjes ontstaan in de spieren. Deze spierpijn houdt meestal een dag of twee aan.
Vaak, snel of langdurige spierpijn
Wanneer je vaak, snel of langdurig spierpijn hebt is dit meestal een signaal dat het zuurstoftransport in je lijf niet optimaal verloopt. Hierdoor kunnen je spieren niet goed herstellen. Dit kan ik onder de microscoop mooi zien in het bloed. De rode bloedcellen zitten dan als een soort rollen aan elkaar geplakt of zijn heel compact.
Wat kun je hieraan doen? Door in je voedingspatroon te zorgen voor een goede zuur/base balans. Verzurende voeding is bijvoorbeeld koffie, frisdrank, vlees, zuivel en bepaalde graanproducten. Basische voeding is met name groente en fruit. In ons Westerse voedingspatroon is de balans tussen deze twee vaak zoek waardoor we heel gevoelig worden voor een verzuurd milieu. Dit veroorzaakt spierpijn. Maar er is meer... Dit zure milieu maakt ons ook vatbaar voor infecties, auto-immuniteit en virussen, bacteriën en schimmels. Die vinden zo’n zuur milieu heerlijk om in te overleven. Behalve voeding, zorgt ook stress, bepaalde medicatie en veel online bezig zijn voor een verstoorde zuur/base balans. Dit zijn dus ook factoren waar je naar kan kijken als je gevoelig bent voor spierpijn.
Op de eerste foto kun je heel mooi zien hoe dat beeld eruit ziet onder de microscoop. De tweede foto laat een bloedbeeld zien waarbij het zuurstoftransport wel goed verloopt. Wat een verschil hè?
Wat te doen bij spierpijn?
Wanneer je spierpijn ervaart, heb je de neiging om even niks te doen. Toch is het van belang om te blijven bewegen. Probeer dan bijvoorbeeld een andere spiergroep te trainen, een lekkere stretch workout in te plannen of te wandelen. Daarnaast is goed slapen belangrijk om te herstellen. Ik merk in mijn praktijk dat goed slapen voor veel mensen een uitdaging is. Binnenkort daar dus meer over. Ook het lekker warm maken van je spieren kan helpen om het zuurstoftransport te verbeteren. Denk hierbij aan een warme douche, een kruik of een massage.
Welke voeding verhelpt en voorkomt spierpijn?
Qua vitamines zijn met name de vitamines B, C, D en E heel belangrijk voor de spieren. Maar ook de mineralen magnesium en zink en de juiste hoeveelheid omega 3. Veel groente, fruit, noten, zaden, pitten, de juiste olie/vetzuren en kiemgroenten eten wil hierbij al enorm helpen. We weten echter ook dat het tegenwoordig bijna onmogelijk is om alle nodige voedingsstoffen alleen via de voeding binnen te krijgen en ontkom je er bijna niet aan om je voeding aan te vullen met supplementen.
Om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk vitamines en mineralen binnen krijgt, is variatie in je voeding erg belangrijk. Zorg ervoor dat je elke week alle kleuren van de regenboog wel een keer op je bord hebt gehad. Denk er ook aan voldoende water te drinken om afvalstoffen goed af te kunnen voeren. Ook dat is een punt wat ik vaak tegenkom in mijn praktijk waar mensen nog veel winst kunnen behalen. Naast gewoon water is kokoswater ook superfijn voor je spieren. De samenstelling van kokoswater lijkt enorm op ons bloedplasma waardoor het een hele fijne is om hier eventuele tekorten aan te vullen. Wanneer je een lekkere smoothie maakt op basis van kokoswater zorg je er ook nog voor dat je veel basische voedingsstoffen binnenkrijgt, helemaal win-win dus!
Let er hierbij wel op dat je puur kokoswater neemt. Niet de versies waar allerlei chemische stoffen aan toegevoegd zijn. Even de ingrediënten lezen dus.
Ook bepaalde theesoorten kunnen helpen bij spierklachten. Denk aan gember, brandnetel en rozebottel thee.
Als het om suppletie gaat, zetten veel vrouwen magnesium al in als supplement omdat dat de bekendste is bij kramp en spierproblemen. Niet elke magnesium is echter goed. Je hebt de juiste verbinding nodig. Voor spierpijn is namelijk de magnesium-malaat verbinding het beste omdat deze op de energievoorziening in je lijf werkt. Neem deze daarom ook het liefst in de ochtend.
Daarnaast is omega 3 echt belangrijk. Omega 3 maakt onder andere je celmembraan zachter (permeabel) waardoor voedingsstoffen beter in de cel kunnen en afvalstoffen eruit. Dit zorgt er dus ook voor dat het zuurstoftransport in je bloedcellen beter verloopt.
Wil je weten of je het juiste supplement gebruikt? Via het Studio C Online platform kan ik je hierbij helpen.
Als laatste kan het nog fijn zijn om pijnlijke spieren te masseren met Arnica olie.
Je weet nu wat je kunt doen om spierpijn te verhelpen en te voorkomen. Heb je nog vragen? Mail gerust naar info@studioconline.nl.
Dit blog is geschreven door gastblogger Angelique van den Top. Omdat gezondheid meer is dan sporten, werken we samen met experts om onze leden op een holistische wijze te kunnen helpen. Angelique is natuurgeneeskundige. Ze is nu 39 jaar. Nadat ze op haar 28ste een hartinfarct heeft gehad, kreeg ze daarna steeds meer last van allerlei klachten. Artsen konden geen antwoord geven en uiteindelijk kreeg ze de boodschap: leer er maar mee leven. Hier is ze niet mee akkoord gegaan en daar begon haar zoektocht. Door middel van voeding, heel veel leren, te ontdekken wat de natuur ons te bieden heeft en haarzelf ook de spiegel voor te houden wist ze weer fit te worden! Nu helpt ze mensen met diezelfde zoektocht in haar natuurgeneeskundepraktijk. Terug naar de bron, want dat is waar je de oorzaak van je klachten vindt. Geen symptoombestrijding of quick fix maar echt op zoek en zelf aan de slag.
Let op: Angelique stelt in haar praktijk geen diagnoses en het werk in haar praktijk is geen vervanging van reguliere zorg. Reguliere zorg en complementaire zorg kunnen wel mooi gecombineerd worden.
Angeliqe weet hoe belangrijk sporten is. Ze is dan ook een fanatiek sporter op ons platform. Wil jij net als Angelique barsten van energie, een fitter en strakker lijf hebben & meer aankunnen? Start dan nu met jouw perfecte week. Ga direct aan de slag!