Fit worden? | Studio C Online

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Fit worden

Fit worden

Fit worden: hoe doe je dat eigenlijk? Heb je een tijd niet gesport en merk je dat je conditie achteruit is gegaan? Het is nooit te laat om weer te beginnen met sporten en fit worden.

 Heb je nooit echt aan sport gedaan of is het sporten er de laatste tijd bij ingeschoten? Of merk je dat je aan het eind van de trap geen energie meer hebt of wordt dat stukje fietsen lastiger? Dat kan het moment zijn dat je denkt ‘ik wil fit worden’. Dat is een goede eerste stap. Fit worden is helemaal niet zo moeilijk, maar je moet wel zelf aan de slag. Maar als je eenmaal bent begonnen, zal je merken dat je je beter voelt. Maar hoe kan je snel fit worden? Kan fit worden in 6 weken of moet je hier langer voor uittrekken? Moet je daarvoor naar de sportschool of kan je ook fit worden door thuis te sporten met een online workout en welke online sportlessen zijn dan het beste? Wij leggen je uit hoe je snel fit wordt, meer energie krijgt en hoe je ook lang fit kan blijven.

Hoe word je fit?


 Je wordt fit door meer te gaan bewegen en te sporten. Door regelmatig te sporten zet je namelijk je spieren aan het werk en train je je hart en longen. Hierdoor bouw je spiermassa op en wordt je uithoudingsvermogen steeds beter. Als je overgewicht hebt, helpt het ook om af te vallen. Door elke kilo die je minder mee hoeft te slepen, zal jij je makkelijker kunnen bewegen en fitter voelen. Fitheid is een teken van gezondheid en heeft verschillende voordelen. Door voldoende te bewegen bouw je je weerstand op, waardoor je minder snel ziek wordt. Daarnaast helpt het tegen hart- en vaatziektes en voorkomt het een hoge bloeddruk. Genoeg voordelen dus om aan de slag te gaan en weer fit te worden. Zeker in het begin zal het sporten niet makkelijk zijn, maar als je doorzet dan profiteer je snel van de voordelen.

Hoe kan ik snel fit worden?


 Snel fit worden klinkt leuk, maar het is belangrijk dat je er de tijd voor neemt. Je moet niet te hard van stapel lopen, want dan belast je je lichaam te veel en heb je grote kans op blessures. Helemaal fit worden in 4 weken is een utopie. Toch kan je als je bent begonnen met online sporten na twee weken al kleine veranderingen in je fitheid opmerken. Misschien loop je wat makkelijker de trap op of ben je niet meer helemaal buiten adem als je tikkertje hebt gespeeld met je kinderen. Die kleine resultaten zorgen ervoor dat je het sporten vol kan blijven houden. Met een goed trainingsschema en regelmatig sporten kan je wel fit worden in 3 maanden. Hiervoor moet je wel minimaal twee of drie keer per weken trainen. Daarnaast moet je zorgen dat je het sporten leuk vindt, anders wordt het een hele opgave. Met online fitness heb je een ruime keuze aan workouts om thuis te doen, zodat je de workout kunt kiezen die jij leuk vindt.

Hoe kan ik snel fit worden als ik ziek ben geweest?


 Als je ziek bent geweest, dan heeft dit vaak grote invloed op je algehele fitheid. Hoeveel is afhankelijk van welke ziekte je hebt gehad en hoe lang je ziek bent geweest. Maar het is altijd belangrijk om je conditie weer rustig op te bouwen. Zeker bij hart- of longproblemen wil je deze organen niet ineens zwaar belasten. Toch is het belangrijk om aan je conditie te werken. Als je immers gezond bent, heb je een betere weerstand en kan je nieuwe ziektes beter aan. Fit worden na ziekte gaat het beste met beleid. Begin met bewegen en kijk hoe ver het lukt. Al is het maar een wandeling tot het einde van de straat en weer terug. Als je dat elke dag doet, zal je na verloop van tijd merken dat het je steeds makkelijker afgaat en dat je steeds verder komt. Dat is het moment dat je je beweging uit kan bouwen en weer intensiever kan gaan trainen. Doe een stapje terug als je merkt dat je te ver bent gegaan. Dat is de beste manier om weer gezond en fit te worden nadat je ziek bent geweest.

Hoe word ik fit: vijf tips


 Als jij hebt besloten dat je fitter wil worden, dan is dat vast een goede eerste stap. Door dat besluit ben je gemotiveerd om aan de slag te gaan. Maar hoe doe je dat dan, fitworden? Wij hebben vijf tips waarmee fitter worden voor iedereen bereikbaar is. Fit worden na je veertigste is mogelijk als je je inzet, maar ook als je jonger of ouder bent, kom je met deze tips een heel eind richting een fit en gezond leven.

Tip 1: vaker bewegen


 Om fit te worden hoef je niet meteen fanatiek te gaan sporten. Je kan ook prima fit worden zonder sportschool. Ga gewoon lekker wandelen. Daar verbrand je ook calorieën mee en het is niet belastend voor je gewrichten. Hoe sneller je loopt, des meer calorieën je verbrandt tijdens de wandeling. Bovendien kan je er meteen mee beginnen, want je hebt alleen goed zittende schoenen nodig. Probeer elke dag minimaal zevenduizend stappen te zetten en doe een extra blokje om ’s avonds als je dat nog niet gehaald hebt. Met een stappenteller of activity horloge hou je makkelijk bij hoeveel je loopt. Naast wandelen kan je ook de fiets in plaats van de auto pakken als je nog even een boodschapje moet doen of bij iemand op visite gaat. Vaker de trap nemen op je werk is ook een goede manier om aan extra beweging te komen en fit te worden zonder dat het je veel tijd kost.

Tip 2: Stel haalbare doelen


 We snappen het dat je meteen fanatiek aan de slag wil als je hebt besloten dat er iets moet veranderen. Maar snel fit worden en afvallen is niet de oplossing. Fit worden in twee weken en tien kilo afvallen in een maand wil iedereen wel, maar zo werkt het helaas niet. Bovendien werkt het demotiverend als het niet lukt, waardoor je misschien helemaal opgeeft. Dat is niet de bedoeling. Dus neem de tijd om fit te worden. Dat doe je door een gezond dieet te gaan volgens. Geen crash dieet, waarbij je bijna niks mag eten. Zorg voor een uitgebalanceerd menu met veel groente en fruit voor de benodigde vitamines. Daarnaast zijn voldoende eiwitten belangrijk, vooral als je ernaast ook gaat sporten. Vergeet ook gezonde vetten niet. Vet is geen vijand, want vooral vrouwen hebben goede vetten nodig voor hun gezondheid en een goede hormoonbalans. Vaak is het al genoeg als je een paar ongezonde zaken uit je dieet schrapt en vervangt door gezonde voeding. Of dat je je portiegrootte aanpast. Als je meer wil gaan bewegen, is haalbare doelen stellen ook erg belangrijk. Begin met elke dag meer te bewegen en een bepaald aantal stappen te halen. Of ga twee keer per week sporten. Dat kan in de sportschool, maar ook thuis met een online sportschema.

Tip 3: Combineer krachttraining en cardio


 Om gezond en fit te worden denk je misschien vooral aan cardio training. Dat is ook de beste manier om conditie op te bouwen. Door cardiotraining breng je je hartslag omhoog en train je je hart in het omgaan met inspanning. Cardiotraining is bijvoorbeeld hardlopen, fietsen of trainen op de crosstrainer of roeimachine. Je zal door het trainen merken dat je steeds langer en intensiever kan trainen. Je conditie wordt beter. Voor een extra effectieve training kies je voor een HIIT training. Dit is een intensieve interval training, waardoor je in minder tijd meer resultaat kan behalen. Maar vergeet bij het sporten ook krachttraining niet. Met krachttraining bouw je namelijk spiermassa op. Spieren verbranden vet als je beweegt. Door meer spieren op te bouwen verbrandt je dus sneller vet. Je hoeft niet meteen enorme spierballen te kweken, een gelijkmatige opbouw van spieren is beter. Bovendien zorgt het ervoor dat je sterker wordt en minder gevoelig voor blessures. Je kan kiezen om twee keer per week te sporten en dan een keer per week cardio en een keer krachttraining te doen. Maar je kan het ook in een training combineren door op te warmen met cardio, tussendoor krachttraining te doen en weer af te sluiten met cardio.

Tip 4: Vermijd stress


 Stress is erg slecht voor je conditie. Waarschijnlijk heb je in stressvolle periodes gemerkt dat je dan ook erg moe bent. Door chronische stress ben je altijd in opperste staat van paraatheid, wat ontzettend vermoeiend is. Bovendien ga je door stress vaak slechter slapen. Daarnaast is stress slecht voor je stofwisseling, waardoor je afvalt of juist aankomt. Om stress te vermijden moet je voldoende pauze nemen. Ga op je werk even een rondje lopen, want dan heb je meteen wat extra beweging te pakken. Of ga in je lunchpauze in de kantine eten om echt los te komen van je werkplek. Vermijd gesprekken over het werk tijdens de pauze. Doe als je thuiskomt meditatie oefeningen om tot rust te komen en je stress los te laten. Sporten helpt ook om je hoofd leeg te maken en de stress uit je lichaam te krijgen. Sporten is een uitstekende manier om weer fit te worden na een burnout. Met Pilates of yoga heb je twee vliegen in een klap. Je beweegt en traint je spieren, terwijl je mentaal tot rust komt. Pilates helpt dus goed bij fitter worden en afvallen.

Tip 5: Slaap voldoende


 Slaap is ontzettend belangrijk. Zonder voldoende slaap kan je niet fit zijn. Als je ’s nachts genoeg geslapen hebt, sta je fitter op en kan je de dag een stuk beter aan. Gemiddeld heeft een volwassene zeven tot acht uur slaap nodig per nacht. Om te zorgen dat je dat haalt, moet je allereerst op tijd naar bed gaan. Dus niet nog net die extra aflevering op Netflix meepakken omdat het zo spannend is, maar gewoon naar bed. Zorg dat je slaapkamer donker en stil is en voldoende frisse lucht heeft. Bovendien moet je lekker kunnen liggen. Daarvoor heb je een goed matras en kussen nodig, dat past bij jouw favoriete slaaphouding. Zorg er verder voor dat je geen afleiding hebt. Zet je telefoon op stil en zet alleen rustige muziek aan. Of nog beter, verwijder alle apparaten met EMF-straling, zoals je telefoon, tablet en andere elektrische apparaten uit je slaapkamer. Als je je telefoon als wekker gebruikt, zet je hem op vliegtuigstand of koop je een ouderwetse wekker op batterijen. Drink geen koffie vlak voordat je naar bed gaat en drink weinig alcohol. Door cafeïne en alcohol slaap je namelijk minder goed. Als je afvraagt, ‘hoe word ik snel fitter’, dan is genoeg slaap het antwoord. Een goede nacht zorgt namelijk meteen dat je je fitter voelt.

Conclusie Hoe word ik fitter?

 Door je aan de vijf tips te houden zal jij je snel fitter worden. Bovendien zijn deze tips voor iedereen geschikt. Je hoeft namelijk helemaal niet keihard te sporten om fit te worden, maar het mag natuurlijk wel als je het leuk vindt. Fitter worden zonder sportschool is heel goed mogelijk, want het gaat er vooral om dat je goed voor jezelf zorgt. Dat doe je door gezond te eten, genoeg te drinken, lekker te slapen en genoeg ontspanningsmomenten te zoeken in je dag. Als je daarnaast elke dag voldoende beweegt, kan het niet anders dan dat je fitter wordt. Bovendien duurt het op deze manier helemaal niet lang totdat je je fitter voelt. Fit worden in 1 maand kan prima, maar ga er niet vanuit dat je meteen een uur kunt hardlopen. Maar de trap oplopen zonder hijgen gaat lukken in een maand en achter je kinderen aanrennen zal na een maand ook een stuk beter gaan. Toch is de beste manier om fit te worden langzaam opbouwen en duurzame aanpassingen in je leven doen. Bouw de beweging in je dagelijks leven in en plan minimaal twee keer per week een sportmoment in je agenda. Let op je voeding en pas ongezonde gewoontes blijvend aan.

Reactie plaatsen