Waarom wel supplementen nemen?

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Waarom wel supplementen nemen?
20 mei 2022 
3 min. leestijd

Waarom wel supplementen nemen?

                                                

Waarom supplementen nemen? Dat was precies de vraag die ik mijzelf een aantal jaren geleden ook stelde. Ik at gezond, ik bewoog superveel, had een leuke baan, deed opleidingen en danste in het weekend de zolen onder mijn schoenen vandaan. Ik had energie voor 10!

Luister naar de signalen die je lichaam geeft

Nu ruim een decennia en diverse opleidingen op het gebied van voeding en supplementen verder weet ik wel beter. Wist ik toen maar wat ik nu weet, want ik had die supplementen keihard nodig! Alle signalen van mijn lichaam negeerde ik volkomen. De “grote boodschap” deed ik alleen in het weekend (dat vond ik prima, want dan had ik tijd), die inspanningsastma (dan maar een pufje), elk griepvirus pakte ik op en dat ik 2x per jaar menstrueerde vond ik ook prima, ik had toch geen kinderwens. Achteraf waren dat al signalen dat er iets mis was in mijn lichaam.       

Stress vreet vitaminen en mineralen

Ik schets een beeld van mijzelf van een aantal jaren geleden, 100 ballen tegelijk in de lucht willen houden. Maar is dit niet vrouw eigen? Al die ballen in de lucht houden. We combineren het gezinsleven met een carrière. We willen het liefst minimaal 2x per week sporten, we willen aantrekkelijk blijven voor onze partner, rennen van afspraak naar afspraak en daarboven op hebben we ook nog te maken met wisselende hormonen, waardoor we niet elke dag van de maand als een energieke acrobaat die ballen hoog kunnen houden. Al die dagelijkse “beslommeringen” zorgen ervoor dat ons lichaam veel meer stress ervaart dan een jaar of zestig geleden én stress vreet vitaminen en mineralen. Vitaminen en mineralen die we simpelweg niet meer kunnen aanvullen door 4 dagen in de week, de aanbevolen 250 gram groenten (wat mij betreft eten we minimaal 500 gram groenten per dag) en 250 gram fruit te eten. Want eerlijk is eerlijk, vanaf vrijdag laten we de boel al een beetje varen en belonen we onszelf met glaasjes wijn, borrelplankjes en makkelijk eten. Eten en drinken wat vrij weinig bijdraagt aan wat het lichaam écht nodig heeft na een drukke week. Langzaam ontstaan er tekorten in het lichaam, tekorten waar je in de eerste instantie niks van merkt. Ja, je slaapt misschien wat slechter, het herstel na een workout duurt langer of je merkt dat het wijntje wel erg snel naar je hoofd stijgt. Kleine symptomen die aangeven dat het lichaam wel wat ondersteuning kan gebruiken. 

Ons bloemkooltje bevat minder vitaminen en mineralen dan vroeger


Los van bovenstaande, bevat ons bloemkooltje of kropje sla een stuk minder vitaminen en mineralen dan vroeger. Door het continu verbouwen van voedsel, raken de mineralen in de bodem uitgeput, waardoor ons bloemkooltje een stuk minder mineralen en vitaminen bevat dan 100 jaar geleden. Of die (vaak nog harde) kiwi die geïmporteerd is uit het buitenland. Fruit wordt van de plant/boom geplukt, als het nog niet rijp (lees; volgroeid is). Want rijp fruit ligt na een lange reis echt niet zo mooi te shinen in de supermarkt schappen. Vergelijk het fruit eens met een baby, los van een medische noodzaak, halen we een baby liever niet eerder dan rond de 9 maanden uit de baarmoeder. We willen namelijk dat alle onderdelen van dit kleine mensje rijp zijn.

Dit is een goede supplementenbasis

Gooi je leven nu niet radicaal om, maar ik hoop wel dat je begrijpt dat jouw lichaam best wat extra ondersteuning kan gebruiken (naast die 500 gram groenten) in de vorm van supplementen.
Een mooie basis om mee te starten:                                                                                    

- Omega 3;
- Multivitamine;
- Vitamine D3;
- Magnesium;
- Evt Vitamine C                                   

Neem hierbij in acht dat de ene suppletie de andere niet is. Zorg voor hoogwaardige supplementen. Tegenwoordig koop je suppletie op elke hoek van de straat. Dit is vaak in synthetische vorm en dat doet helemaal niks voor je lichaam. Daarnaast neem je überhaupt niks op als je cellen verhard zijn. Wil je meer advies over suppletie? Of over hoe je kan meten of jouw lichaam überhaupt wel voedingsstoffen opneemt? Mail naar info@studioconline.nl en we helpen je verder.

Liane is een gastblogger. Ze werkt als freelancer op verschillende vakgebieden. Ze is sportinstructrice en voedingscoach. Ze heeft een nieuwe manier van leven gevonden na een hersenbloeding. Haar instagram account is @feelllife. Binnen Studio C Online is ze in verschillende workouts te zien en draagt ze bij aan de Healthy Food module op ons workout platform.

Wil jij barsten van energie, een fitter en strakker lijf hebben & meer aankunnen? Start dan nu met jouw perfecte week. Ga direct aan de slag!     


Reactie plaatsen