De Kracht van Discipline: Hoe Je Jouw Doelen Bereikt en Groeit

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Wat is discipline en hoe ontwikkel je het
29 februari 2024 
7 min. leestijd

Wat is discipline en hoe ontwikkel je het

Laten we het hebben over discipline, iets wat je echt nodig hebt in het leven. Soms zijn er van die dingen die je moet doen, ook al heb je er totaal geen zin in of lijken ze eeuwen te duren. Zonder een beetje discipline ga je die dromen en doelen van je niet bereiken, doe je niet het maximale met de talenten die je gekregen hebt, groei en bloei je niet zoals je zou kunnen groeien en bloeien en krijg je ook niet de fitheid die je zo graag zou willen. In dit blog duik ik met je in de wereld van discipline. Wat is het precies? En wat als je het niet echt hebt, hoe komt dat dan? Geen zorgen, ik ga je ook vertellen hoe je een start maakt met het kweken van wat meer discipline.

De Essentie van Discipline

Oké, check dit over discipline. Weet je waar het om gaat? Dat je dingen doet ook al heb je totaal geen zin. Het is jezelf een schop onder je kont geven om aan de slag te gaan of soms juist iets te laten. Die mensen die altijd lijken te krijgen wat ze willen? Ze wachten niet op het perfecte moment of tot de motivatie uit de lucht valt. Ze maken een deal met zichzelf, zoals elke week drie keer vroeg opstaan om te sporten, en houden zich daaraan. ZE HOUDEN ZICH DAARAAN. En dat consistent elke week weer. Zelfs als ze liever zouden blijven liggen. Dat is discipline: je niet laten kisten door die stem in je hoofd die allerlei excuses bedenkt.

Discipline heeft overigens niet te maken met altijd maar doorgaan en doorrammen. Dat gevoel kan je misschien krijgen als het om discipline gaat. Het is je houden aan wat je jezelf hebt voorgenomen. Wij vrouwen zouden bijvoorbeeld meer ontspanning moeten inplannen omdat we de neiging hebben altijd maar door te gaan als we naar onze to-do lijst kijken. 15 / 30 minuten ontspanning per dag is belangrijk. Als jij je voorneemt om dat iedere dag te doen, dan ga je dat ook doen als je discipline hebt. 

Discipline Versus Zelfdiscipline

En hé, discipline is niet hetzelfde als zelfdiscipline. Bij discipline ga je ervoor, omdat je een doel hebt. Zelfdiscipline komt meer vanuit jezelf, omdat iets voor jou belangrijk is. Het heeft met je waarom te maken. 

Vrijheid door Discipline

En weet je wat nu het bijzondere is. Discipline geeft je vrijheid. Ja, echt waar. Het geeft je structuur in je dag. Het geeft rust en helderheid. Het zorgt ervoor dat je niet de hele dag hoeft te piekeren. Doe ik een workout of kijk ik een Netflix serie? Houd ik me aan mijn eetplan of neem ik toch die snack? Ga ik uit bed om te sporten of snooze ik nog een paar keer? Die keuzestress heb je niet als je discipline hebt. Of je hebt het in ieder geval minder. Want natuurlijk heb je ook dan te maken met verleiding en heb je echt wel eens geen zin. Het verschil is dat mensen met discipline hun doel voor ogen houden in plaats van kiezen voor korte termijn genot Ze beseffen dat elke keuze die ze maken gevolgen heeft.

Discipline is aangeleerd gedrag

Geloof het of niet, discipline zit niet in je DNA of zoiets. Het is niet iets waar je mee wordt geboren. Het is iets wat je jezelf aanleert, een gewoonte die je ontwikkelt. Het mooie is dat als je eenmaal begint met actie ondernemen, zoals sporten of mediteren, je je daarna top voelt. Dat gevoel wil je vasthouden, en dus ga je door. Het is dus niet EERST motivatie en dan actie. Nee, de actie geeft je inspiratie en motivatie om door te zetten.

Discipline en Zelfliefde

Discipline gaat ook hand in hand met van jezelf houden. Het betekent dat je genoeg om jezelf geeft om de dingen te doen die goed voor je zijn. Mensen met discipline stellen zichzelf niet teleur. Ze accepteren zichzelf dus. Ze weten dat fouten maken menselijk is, maar ze gaan door, op weg naar een betere versie van zichzelf. 

De Oorsprong van Onze Zelfdiscipline

Heb je het lastig om jezelf aan je eigen afspraken te houden? Nou, daar kunnen een hoop redenen voor zijn.

Invloed van Ouders op Zelfdiscipline

Effe denken, hebben je ouders je vroeger uitgelegd hoe je door moet zetten, ook als iets niet meteen leuk is? Of dat je soms even moet wachten op wat je wilt, en dat niet alles meteen komt aanwaaien? Als je als kind altijd alles kreeg wat je hartje begeerde zonder er echt voor te werken of er iets voor te doen, dan vind je het nu waarschijnlijk een stuk lastiger om discipline op te brengen. Of misschien was het bij jou thuis juist superstreng en zit je daarom nu een beetje in de rebel-modus. 

Het Effect van Opvoeding op Doorzettingsvermogen

Het voorbeeld van je ouders speelt ook een mega rol. Als zij altijd discipline toonden, zoals standaard elke week naar de gym gaan, dan heb je dat waarschijnlijk wel meegekregen. Maar als je ze vaak hoorde zeggen: "Ik ga nu echt beginnen met..." en dat dan nooit echt gebeurde, ja, dan heb je dat misschien ook wel overgenomen.

Als ik naar mijn eigen opvoeding kijk, dan klopt het inderdaad dat dat veel invloed heeft. Zo waren mijn ouders altijd vroeg op. Dat heb ik zeker overgenomen. Ook was het motto thuis: 's avonds een vrouw (als ik op stap ging), 's ochtends een vrouw. Dat was toen irritant natuurlijk, maar ik ben blij dat ik dat meegekregen heb. Als het nu wel eens laat wordt, sta ik de volgende ochtend vrolijk in de sportschool les te geven en kan niemand iets aan me merken.
Als er iets niet lukte vroeger (ik was in eerste instantie gezakt voor de havo en mijn rijbewijs), zeiden mijn ouders: kom op, morgen weer een dag! Je gaat ervoor en gaat het gewoon doen, want je kan het! Na een flinke huilpartij deed ik dat ook, en inderdaad slaagde ik uiteindelijk. Die mindset heb ik nu nog steeds en geef ik ook weer door aan mijn kinderen. Ook fietste ik elke dag van Bunschoten naar Amersfoort naar school. Weer of geen weer. Ik werd echt niet gebracht. Op dat moment is dat heel vervelend, maar het maakt je wel sterk. 

Gemak of moeite doen

Tegenwoordig leven we in een wereld waar alles makkelijk en comfortabel moet zijn. Als ouders doen we daar vaak aan mee. Ik zie bijvoorbeeld dat er tegenwoordig de nodige ritjes naar de sportclub of de middelbare school worden gemaakt omdat het hard waait of een beetje regent (en dan heb ik het niet over als het code geel oid is). De vraag is: wat geef je je kinderen mee als alles altijd makkelijk en comfortabel voor ze is?
Doordat de maatschappij gericht is op gemak, blijven veel mensen hangen in hun veilige bubbel en vragen nooit het uiterste van zichzelf. Ze zijn het gewoon niet gewend om echt moeite te doen voor iets, om even door te bijten of wat van hun tijd en energie op te geven voor een groter doel. Uiteindelijk maakt dit niet gelukkiger. 

Eenvoudige Stappen om Zelfdiscipline te Ontwikkelen

Oké, ik ga ervan uit dat je een beetje meer discipline in je leven wilt gooien aangezien je nog steeds aan het lezen bent ;). Top! 

Begin Met Kleine Gewoonten

Kijk, het begint allemaal met iets kleins. Zeg dat je elke dag even wilt schrijven, mediteren of een snelle workout wilt knallen. Het geheim? Begin super simpel. Kies iets dat je in vijf minuutjes kunt doen. Grote plannen zijn super, maar laten we eerlijk zijn, die zijn vaak lastiger vol te houden. Als het om een workout gaat, neem jezelf voor om de eerste 5 minuten van een workout te doen, ook al duurt de sessie langer. 5 minuten is laagdrempelig. Het voelt klein. Zodra je begonnen bent, is de kans groot dat jij die workout gewoon af gaat maken. 

Het Belang van Consistentie

Beginnen met een 30-dagen challenge kan een mooie start zijn. Hang een schema op je koelkast en zet voor elke geslaagde dag een dik vet kruis. Je zult zien, als je hiermee begint, groeit je zelfvertrouwen vanzelf. 30 dagen is een mooie periode om iets in je systeem te krijgen, maar het is niet zo dat de periode niet te overzien is.

Maandag 4 maart starten wij met de Studio Move & Mind challenge. Dit zit inbegrepen in het lidmaatschap. Dus wil jij fit naar de Pasen? Doe dan mee. Ik ga ervoor!  (en probeer het eerst 14 dagen gratis)

Omgaan met Tegenslagen en Volhouden

Heb je een dag waarop het niet lukt? Geen stress. Je bent mens, we maken allemaal fouten. Tegenslagen zijn normaal. Belangrijk is dat je jezelf niet de grond in boort. Focus op wat wél goed gaat. En hey, als je halverwege bent, trakteer jezelf dan op iets leuks.

Beloningen en Motivatie voor Zelfdiscipline

Luister ook naar die stem in je hoofd. Wat zegt die als je twijfelt of je iets wel of niet moet doen? Probeer die negatieve gedachtes om te buigen naar iets positiefs. En over keuzes gesproken, maak het jezelf makkelijker door niet te veel opties te hebben.

Tips voor Dagelijkse Discipline

Wil je gezonder eten? Haal dan geen junkfood in huis. Elke ochtend bewegen? Zet je wekker en spring uit bed, geen gesnooze. Vind je het lastig om alleen aan je discipline te werken? Zoek een maatje of sluit je aan bij een groep. Samen is het niet alleen leuker, maar ook een stukje makkelijker. 

Tot slot: Vergeet niet dat het om de lange termijn gaat. Die instant bevrediging van social media of Netflix is even leuk, maar die gezonde gewoontes, daar heb je veel langer wat aan. Dus, wat drijft jou? Waarom wil je dit? Hou je doel voor ogen, vooral als het even tegen zit. Dat helpt je om door te zetten.

Is discipline echt een ding voor jou en lukt het niet om zelf aan de slag te gaan? Dan is het Fit40 College iets voor jou. In dit 12-weken traject ga jij trainen en met je voeding aan de slag. En nog belangrijker: met je mindset en gedragsverandering, waardoor jij discipline gaat ontwikkelen. Fit voor het leven! Schrijf je nu alvast in voor september en maak gebruik van de early bird prijs

Wil je direct zelf aan de slag? Word dan lid en doe mee met onze Move & Mind challenge die maandag 4 maart start. 4 weken lang werken aan je fitheid en aan je mind en discipline. Je kan het eerst 14 dagen proberen. 

Reactie plaatsen