15 tips om in december fit te blijven

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Doe mee met de gratis Workout Challenge

15 tips om in december fit te blijven
02 december 2021 
4 min. leestijd

15 tips om in december fit te blijven

December. Persoonlijk vind ik dit één van de gezelligste maanden van het jaar. Ook al is het de donkerste maand van het jaar en kan het buiten koud en guur zijn, december straalt warmte uit. Waar ik de rest van het jaar vooral zoek naar uitjes buiten de deur, verander ik in december in een echte huismus. Kaarsjes aan, muziek op de achtergrond om vervolgens, het liefst onder het genot van een rood wijntje en toastje met brie, (de realiteit is overigens dat ik gewoon met een kopje thee zit) de tijd te neem om door kookboeken en foodmagazines te bladeren.  Alles wat met eten te maken heeft, heeft mijn volledige aandacht. Want eten en vooral lekker eten is toch wel een essentieel onderdeel van de maand december. Nu we meer in huis zitten, maken we het binnen gezellig en iedereen weet dat eten daar een grote rol bij speelt. Maar er is ook een keerzijde, eten zorgt namelijk ook voor de nodige kopzorgen bij de meeste vrouwen. Want is het niet de vraag: “Wat zetten we op tafel met de kerst?”. Dan is het wel de vraag hoe we voorkomen dat we op oudejaarsavond niet meer in onze mooie outfit passen. Herkenbaar? Lees dan vooral verder en ga aan de slag met de tips & tricks!

15 tips voor een fitte feestmaand

1. Blijf ook in december minimaal 1,5 liter water drinken

Gevoelens van dorst en honger lijken op elkaar. Vaak is de eerste honger al gestild als je 1 of 2 glazen water/thee drinkt en daarnaast zorgt vocht dat je gehydrateerd blijft (zo hou je een stralend huidje en is je hoofdpijn minder na een avondje met iets te veel wijntjes)

2. Doe water bij de wijn

Oftewel, wissel alcohol af met water. Laat de chocolade staan en neem een stukje fruit.

3. Doseer het december snoepgoed

Houd al dat december snoepgoed speciaal voor de feestdagen of de dagen daaromheen. Verwen jezelf met een stukje chocolade bij de koffie of een handje pepernoten bij de thee, maar eet vooral niet een hele zak leeg of meteen een hele letter. De houdbaarheidsdatum van al dat lekkers is écht niet verlopen op 31 december.

4. Sla geen maaltijd over

Sla je ontbijt en/of lunch vooral niet over om calorieën te “sparen” voor het (kerst)diner. Met honger aan tafel of aan de borrel zorgt dat je ongemerkt meer gaat eten en dan vooral van de hapjes die minder gezond zijn.

5. Eet iets gezonds voor het diner

Toch honger voor je de deur uitgaat? Eet dan wat rauwkost (paprika, tomaatjes, komkommer) of eet een banaan als je zin hebt in wat zoets. Wedden dat je dan wel even vol zit?

6. Groente, groente, groente

Ben jij de gastvrouw of heb je een vinger in de pap bij het samenstellen van de menu’s? Zorg dan dat er voldoende groenten op tafel staan, zowel bij de lunch, borrel en het diner. Er zijn tegenwoordig ook heerlijke vegetarische recepten voor lunch of diner. Op internet is genoeg te vinden.

7. Beweeg tijdens het diner

Ben jij dit jaar in de (gelukkige) positie dat je niet belast bent met het gastvrouwhouderschap. Bied een helpende hand op de dag zelf aan, dan blijf je een beetje in beweging en voorkom je dat je alleen maar op een stoel zit en door blijft eten en drinken.

8. Doe voorzichtig met sausjes

Als je het eten voldoende kruid, zijn er helemaal geen sausjes nodig. En wil je toch sausjes, kies dan voor de rode sauzen of saus op basis van yoghurt. Deze zijn minder vet.

9. Eet je niet vol met calorierijke, vette hapjes voor je aan tafel gaat.

10. Kauw goed op je eten

Het verteringsproces start al in de mond, door je eten fijn te kauwen, verloopt je spijsvertering beter en sneller en merk je dat je sneller vol zit. Je hersenen registeren pas na 20 minuten dat je vol zit.

11. Maak een gezond kerstontbijt

Kerstontbijt met het gezin? Zet een voedzaam en gezond ontbijt op tafel. Denk aan havermoutpannenkoekjes in kerstboomvorm belegd met kwark en vers fruit. Zet een smoothie met groenten en fruit op de tafel. Kook of pocheer eitjes op toast met avocado en tomaat. Zet vers fruit op tafel met een lepel bananenkwark (kwark in de blender met banaan) en garneer met cacaopoeder.

12. Blijf bewegen

Beweeg, ook tijdens de feestdagen. Ga een stuk wandelen, fietsen of zet je wekker een uurtje eerder en doe een online workout.

13. Las balansdagen in na een dag uitgebreid eten en drinken

It's all about the balance. Start met een licht ontbijt (fruit), een lunch met verschillende soorten groenten, noten en bijvoorbeeld peulvruchten of quinoa en eet bij het diner licht verteerbare eiwitten en veel groenten. Trek in een tussendoortje? Kies voor een stuk fruit of rauwkost en ga lekker bewegen.

14. Beperk koolhydraten en zout

Mocht je je afvragen waarom je jezelf toch opgeblazen voelt “the day after”. Dat komt door het vasthouden van vocht door het drinken van alcohol, zout eten en koolhydraatrijk eten. Blijf goed water drinken, zet veel groene bladgroenten op het menu en eet weinig zetmeel/koolhydraatrijk eten. Zo voorkom je dat opgeblazen gevoel.

O ja, laten we in elk geval één ding met elkaar afspreken:

We gaan ons niet voornemen om op 2 januari op een streng dieet te gaan! Wanneer jij in december niet compleet losgaat en je normale ritme oppakt in januari, dan is die ene kilo er binnen de kortste keren weer af. Dik en energieloos worden doen we namelijk écht niet tussen kerst en oud & nieuw!! Net zo min als dat we na een week gezond eten en drinken een fit en gezond lichaam hebben. Het gaat juist om de tijd tussen oud & nieuw en kerst. Zorg het hele jaar voor een actieve, gebalanceerde leefstijl en voorkom dat jij je moe en energieloos voelt.

15. GENIET

De allerlaatste tip. GENIET van al het moois de maand december je brengt. Kijk vooral in deze tijden naar de kleine dingen en wees dankbaar voor alle mooie momenten.

Liane is een gastblogger. Ze werkt als freelancer op verschillende vakgebieden. Ze is sportinstructrice en voedingscoach. Binnen Studio C is ze in verschillende workouts te zien en ze heeft bijgedragen aan het e-book Gezond eten zo doe je dat en de voedingsschema's op het platform. 

Omdat het gaat om de periode tussen oud & nieuw en kerst en we nu nog een paar weken tot kerst hebben, willen we je uitdagen om VANDAAG te beginnen met fit worden. Wil jij barsten van energie, een fitter en strakker lijf hebben & meer aankunnen? Start dan nu met jouw perfecte week. Ga direct aan de slag!


Reactie plaatsen