We kennen het gevoel allemaal: vol goede moed beginnen we aan onze voornemens in september of aan het begin van een nieuw jaar, maar al snel vinden we onszelf terug in de oude routine. Komt dit je bekend voor? Het is niet jouw schuld; het is eigenlijk de manier waarop je hersenen werken. In dit blog ontdek je waarom het zo lastig is om goede voornemens vol te houden en leer je hoe je deze cyclus kunt doorbreken.
De Strijd van Je Brein met Nieuwe Gewoontes
Terug in het normale ritme na de vakantie, en met goede voornemens in je achterhoofd, vraag je je misschien af: waarom is het toch zo moeilijk om deze vol te houden? Wel, wist jij dat je hersenen liever lui zijn dan moe? En dat ze continue trucjes met je uithalen
Waarom Hersenen Verandering Weerstaan
Je brein houdt niet van verandering. En dat is precies de reden waarom 80% van de Nederlanders op 1 januari met goede voornemens begint en het eind januari al opgegeven heeft. Maar hey, dat betekent niet dat jij ook bij die 80% moet horen.
Het Onbewuste Brein: Gericht op Overleven, Niet op Verandering
We weten allemaal dat trainen goed voor ons is, dat gezonde voeding beter is dan fast food, dat vaker ontspannen ons veel brengt. Toch kiezen onze hersenen er vaak voor om niet te veranderen. Dat heeft een reden. Ons onbewuste brein is nl. ingesteld op overleven. Om te overleven is het handig om zo min mogelijk energie te verspillen. Daarom gaat je brein heel zuinig om met de energie. Wat kost je hersenen veel energie? Verandering…
Hoe Excuses en Uitstel Je Voornemens Ondermijnen
Omdat ons brein niet wil veranderen, verzint het graag excuses en legt het de schuld graag bij een ander, bij een situatie of omstandigheden neer. Om maar niet zelf de verantwoordelijkheid te hoeven nemen en in actie te komen. Dit leidt vaak tot zelfsaboterende gedachten zoals:
- ‘Het lukt me toch niet, dus waarom zou ik er überhaupt tijd en energie in stoppen?’
- ‘Het zit in de familie, dus ik kan er niks aan doen’,
- ‘Zo ben ik nu eenmaal’
- ‘Ik heb nu al ‘gezondigd’, dus kan ik net zo goed de hele zak leeg eten’
- ‘Zo erg is het toch niet als ik vandaag m’n geplande workout oversla? Morgen weer een dag’.
Deze hersentruc gebruikt je brein elke dag tegen je. Geef je hier iedere keer aan toe, dan gebruiken je hersenen dit steeds vaker om iets niet te hoeven doen. Je blijft in je comfortzone, want dat voelt veilig en kost weinig energie. En dan komt de bekende uitspraak van Einstein om de hoek kijken: ‘Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’.
Hoe Je Je Hersenen Kunt Herprogrammeren
Maar er is goed nieuws!
Je brein is nl. niet statisch. Het kan zich elke dag ontwikkelen en groeien. Doordat er continue nieuwe neuronen worden aangemaakt, kan jij je hersenen altijd nieuwe dingen leren EN dus vastgeroeste patronen en slechte gewoontes doorbreken. Je kunt je brein als het ware resetten. En dus kan je ook jezelf en je leven resetten.
Ben je nu opgelucht?
Mooi. Je weet nu dat je heel veel dingen dus kunt veranderen ten goede. Dit gaat echter niet vanzelf. En het heeft tijd nodig. Maar het is mogelijk!
Met vallen en opstaan wellicht. Als je ervoor gaat, wel met een stijgende lijn. Zijn er dromen en wensen in jouw leven die je misschien al opgegeven hebt? Waarvan je denkt: niet voor mij, of: dat lukt mij toch nooit? Dan weet je nu dat dit een hersentruc is. Waar je dus niet in hoeft te trappen.
Maak Dit Jaar Jouw Doelen Waar
Stel Realistische Doelen en Maak een Actieplan
Schrijf zo aan het begin van het nieuwe jaar jouw wensen, doelen en dromen eens op (ook als ze onhaalbaar lijken). Maak een lijst met minimaal 10 doelen. Kies er daar 3 uit die jij dit jaar waar wilt maken. En zet er een actieplan op.
Is 1 van die doelen: een fitte vrouw worden? Zodat je ook de energie hebt om dat hele lijstje af te werken? Op naar (nog) meer geluk en voldoening in je leven?
Fit40 College - Jouw Steun in de Rug
Weet jij uit ervaring dat het een uitdaging is om gezond leven vol te houden? En val je iedere keer weer terug in oude gewoontes? Overweeg dan het Fit40 College. Dit traject hebben wij speciaal ontwikkeld omdat jij niet de enige bent. Soms is een duwtje in de rug nodig, om het daarna WEL zelf te kunnen. Hier vind je meer informatie.
Is dit niet de oplossing voor jou? Ga dan op zoek naar iets dat wel het juiste voor jou is. Het is nl. ECHT mogelijk.