Ontdek de Kracht van Hormoonvriendelijke Workouts bij Studio C Online

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Wat zijn hormoonvriendelijke workouts?
14 mei 2024 
6 min. leestijd

Wat zijn hormoonvriendelijke workouts?

Tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden en vormen van sport, dat je bijna door de bomen het bos niet meer ziet. Wat kies je? Het allerbelangrijkste is dat je kiest voor iets wat je leuk vindt en waar je blij van wordt. Dit stimuleert jou om vol te houden. Maar dat is niet het enige waar je rekening mee moet houden. Het is ook van belang dat je een sport/workouts kiest waar je jouw spieren versterkt én die ook goed zijn voor je hart- en bloedvaten (je cardiovasculaire gezondheid). Past de sport bij jouw lichaam? Ook dat is goed om over na te denken, zeker als jij die 40+ vrouw, rond de premenopauze bent. Een marathon lopen kan een mooi doel zijn en een flinke kick geven, maar het is niet per se het beste voor het vrouwenlichaam in de premenopauze. 
Kortom, er zijn genoeg factoren om over na te denken bij het kiezen van jouw sportroutine. Bij Studio C Online maken we sporten toegankelijk en laagdrempelig. Je kunt sporten waar en wanneer jij wilt én de workouts zijn zo samengesteld dat we rekening hebben gehouden met het vrouwenlichaam, vooral gericht op de 40+ vrouw. Wij noemen onze workouts daarom ook hormoonvriendelijke workouts. Wat dit zijn en waarom onze workouts ideaal zijn voor jou leggen we uit in dit blog.

Wat zijn hormoonvriendelijke workouts?

Hormoonvriendelijke workouts zijn helemaal aangepast aan de hormonale behoeften van jouw lichaam. Ze zijn ideaal om je hormoonbalans te ondersteunen zonder deze uit evenwicht te brengen. Dit is extra belangrijk wanneer je bijvoorbeeld in de premenopauze zit. Hier is een overzicht van wat deze workouts voor je kunnen doen:

Korte Workouts: Effectief en Efficiënt

Waarom Kiezen Voor Korte Sessies?

We houden onze hormoonvriendelijke workouts graag kort, meestal niet langer dan 30 minuten. Maar wat is de reden hierachter? Het draait allemaal om cortisol, beter bekend als het stresshormoon. Cortisol heeft als taak om je lichaam klaar te maken voor actie tijdens stressvolle situaties—het verhoogt je alertheid en energie wanneer je dat het meest nodig hebt.

Maar te veel cortisol kan leiden tot problemen zoals slaapstoornissen, extra vetopslag rond je middel, en een verminderde weerstand. Bovendien leven we in een maatschappij waar de stressniveaus over het algemeen hoger zijn dan vroeger. Dagelijkse stressoren, zoals drukke schema's, werkstress en constante bereikbaarheid via smartphones, houden ons cortisolniveau vaak ongewild hoog.

Vroeger waren stressvolle momenten meestal kort en hevig—denk aan het ontsnappen aan een gevaar. Tegenwoordig is het meer een constante, minder intense druk, die toch zorgt voor een hoog cortisolniveau over een lange periode. Daarom kiezen we voor kortere workouts; ze geven je lichaam de kans om te bewegen en te revitaliseren zonder het cortisolniveau verder te verhogen. Zo kun je sporten en je goed voelen zonder je lichaam onnodig te belasten.

Op ons platform vind je een mix van intensieve HIIT, kracht, fire en punch&kick-sessies samen met rustigere activiteiten zoals Studio Power Pilates, Studio Stretch&Relax en Studio Balans. Deze combinatie is heel bewust gekozen om jouw lichaam op verschillende manieren te ondersteunen.

Waarom Te Lange Workouts Niet Altijd Beter Zijn

Trainingen die langer dan een uur duren kunnen je hormoonbalans meer kwaad dan goed doen. Ze kunnen je cortisolniveaus laten pieken, wat je natuurlijke balans verstoort. Onze sessies zijn bewust kort gehouden om dit te vermijden.

Mix van Intensiteiten: Voor Elke Mood Wat Wils

Hoe Passen We Dit Toe?

We combineren intensieve trainingen zoals HIIT en Fire met minder intensieve activiteiten zoals pilates en Stretch&Relax. HIIT, maar bijvoorbeeld ook een energieke danssessie, is geweldig om snel calorieën te verbranden en geeft je een krachtige endorfineboost. Deze natuurlijke 'feel-good' hormonen die vrijkomen tijdens intense lichamelijke inspanning, zorgen voor een heerlijk euforisch gevoel en kunnen zelfs pijn verlichten. Dit is super voor je humeur en hoe lekker je in je vel zit.

Op andere dagen is het fijn om je lichaam wat rust te gunnen. Dat is waar onze zachtere sessies zoals Studio Power Pilates, Studio Stretch&Relax en Studio Balans om de hoek komen. Ze helpen je lichaam te herstellen. Dit is vooral belangrijk als je veel stress hebt en je cortisollevel hoog is. Deze rustigere activiteiten helpen je deze stresshormonen te stabiliseren en zorgen voor ontspanning en herstel.

En niet te vergeten, elke fase van je menstruatiecyclus vraagt om een ander soort training. Soms ben je misschien energieker en klaar om alles te geven met HIIT, krachttraining of Fire, terwijl je in andere fasen meer baat hebt bij rustige en herstellende oefeningen. Met onze gevarieerde workouts kun je altijd de training kiezen die op dat moment het beste bij je lichaam past. Zo ondersteun je je hormonale gezondheid door de hele cyclus heen, elke dag opnieuw.

Het Nut van Krachttraining voor Vrouwen

Onze aanpak bij Studio C Online

Krachttraining is onmisbaar! Zeker als je richting de premenopauze gaat.Niet alleen versterkt krachttraining je spieren, ook heeft het een positief effect op de botdichtheid, hormonen, spiermassa en het in toom houden van je gewicht.

Sterkere Botten en Betere Hormoonbalans

Krachttraining is een fundamenteel onderdeel van onze workouts bij Studio C Online.Onze krachttrainingsprogramma's zijn ontworpen om je sterker te maken zonder je lichaam te overbelasten. Overmatige training kan leiden tot een toename van stresshormonen zoals cortisol, en dat kan je hormonen flink in de war gooien. De trainingen op ons platform zijn zo gemaakt dat ze je lichaam uitdagen én tegelijk is er voldoende ruimte voor rust en herstel.

Diverse Trainingsmethoden voor Elk Doel

Bij Studio C Online hebben we een breed aanbod aan krachttraining, zodat er aan elke behoefte en wens voldaan kan worden.

  • Studio Strength: Traditionele krachttraining om je spierkracht en botdichtheid te verhogen. Je vindt zowel opties met als zonder materialen.
  • Studio Fire: Een supereffectieve combinatie van HIIT en krachttraining, perfect voor wie wil werken aan het uithoudingsvermogen en tegelijkertijd spiermassa wil opbouwen en vet wil verbranden.
  • Studio Barre: Een unieke mix van balletbewegingen, pilates en krachttraining, ideaal voor het tonen van spieren en het verbeteren van je houding.
  • Studio Shape-it: Gericht op het vormen en versterken van je lichaam met diverse herhalingen en intensiteiten, van lichte gewichten tot lichaamsgewichtoefeningen.

Elke soort training biedt variatie in intensiteit en type belasting, wat belangrijk is voor effectieve spiertraining. Afwisseling in je trainingsroutine helpt om alle spiergroepen aan te spreken, wat leidt tot een algehele verbetering van spierfunctie en- uithoudingsvermogen. Door verschillende soorten belastingen te gebruiken — van lichaamsgewicht tot zware gewichten, en van minder herhalingen met hoge intensiteit tot veel herhalingen met lichte belasting — zorgen we ervoor dat je lichaam voortdurend wordt uitgedaagd en zich kan aanpassen, wat resulteert in betere prestaties en minder risico op blessures.

De Voordelen van Diverse Krachttraining

Sterkere botten en betere hormoonbalans

Krachttraining is meer dan opbouwen van spierkracht. Een niet onbelangrijk resultaat van krachttraining, is het verbeteren van je botdichtheid. Ook wel osteoporose genoemd. Zo rond de 35 jaar, gaat dit afnemen en naarmate je richting de premenopauze gaat, neemt de afbraak toe. Je botten worden brozer en de kans op botbreuken stijgt. Krachttraining helpt om de botdichtheid te verbeteren.

Reguleren hormonen

Een ander voordeel van krachttraining is dat het belangrijke hormonen, zoals insuline of het schildklierhormoon reguleert. Twee hormonen die een flinke vinger in de pap hebben, bij het beheersen van je gewicht en je energieniveau!

Spiermassa

Krachttraining en spiermassa. Het opbouwen van spiermassa helpt om bijvoorbeeld de stofwisseling te verhogen. Een hogere stofwisseling leidt tot een betere calorieverbranding, zelfs als je even niks doet. Krachttraining is dus ook een geweldig hulpmiddel om je ideale gewicht te bereiken. Daarnaast speelt spiermassa ook een rol bij het stabiliseren van de insulinegevoeligheid, zo voorkom je bijvoorbeeld een ziekte als diabetes type 2.

Mentaal sterker

Los van de fysieke voordelen van krachttraining, zorgt krachttraining er ook voor dat je mentaal sterker wordt. Elk stapje dat je verder gaat in een training of het resultaat wat je ziet als je in de spiegel kijkt, dit geeft je mentaal een boost!

Ontspanningsoefeningen: Essentieel voor Herstel

Waarom Zijn Ze Zo Belangrijk?

Naast actieve workouts bieden we bij Studio C Online ook verschillende ontspanningsoefeningen aan, zoals pilates en stretchsessies.Deze helpen om je stresshormoon, cortisol, te verlagen en activeren het parasympathische zenuwstelsel (ontspanning, rust) wat belangrijk is voor herstel van het lichaam..

Wandelen: Zacht maar Effectief

Hoe Integreer Je Dit?

Wandelen en lichte cardio zijn ideale activiteiten om je stressniveaus te verlagen zonder je lichaam te overbelasten. Bij Studio C Online moedigen we je aan om deze vormen van beweging te integreren in je routine. Ze zijn perfect voor dagen wanneer je iets rustigs wilt doen maar toch actief wilt blijven. Zo bieden we bijvoorbeeld de trainingsprogramma's Studio Walk&Strength aan. Ben jij niet in staat om te springen?Met dit programma werk je zowel aan je uithoudingsvermogen en verhoog je jouw spiermassa.

Flexibiliteit in Training

Bij Studio C Online zorgen we ervoor dat je kunt kiezen uit diverse krachttrainingen die passen bij jouw niveau en behoeften. Of je nu met lichte gewichten werkt of je krachten test met meer gewicht of uitdagende oefeningen, er zit altijd iets tussen wat bij jou past. En weet je wat het mooiste is? Je kunt onze trainingen doen wanneer en waar het jou uitkomt! Trainen is op deze manier makkelijk te integreren in jouw dagelijkse planning.

Korte trainingen, een mix van intensiteit, krachttraining, ontspanning en wandelen allemaal workouts, vormen van bewegen die goed zijn voor je hormonale balans. Wij bieden het totaalpakket. Dit zorgt dat je niet alleen fysiek maar ook mentaal fit blijft én dit allemaal op een hormoonvriendelijke manier. Klaar om te beginnen? Probeer het platform 14 dagen gratis.

Het belang van de hormoonbalans hebben we al een aantal keer laten vallen. Wil jij meer weten over het belang van een goede hormoonhuishouding. Onze hormoontherapeut, geeft op woensdag 15 mei om 20 uur, een webinar De dans van de hormonen. Wil je erbij zijn? Schrijf je dan hier in.


Reactie plaatsen