Is het verstandig om elke dag te sporten?

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Is het verstandig om elke dag te sporten?
12 januari 2022 
2 min. leestijd

Is het verstandig om elke dag te sporten?

Januari, de maand waarin wij met volle teugen genieten van een rauwe winterwortel, we ons elke dag in een kek sportoutfitje hijsen voor een flinke workout en we de wijn inruilen voor een glaasje spa rood met een schijfje citroen en papieren parapluutje.
Hartstikke goed natuurlijk om het nieuwe jaar meteen te starten met een gezonde lifestyle, maar nog belangrijker is om die gezond
e lifestyle vol te houden. Want is het eigenlijk wel verstandig om onszelf elke dag in het zweet te werken? In deze blog ga ik daar verder op in.                  

Elke dag sporten of juist niet?

Een vraag die niet met een simpel “ja” of “nee” beantwoord kan worden. Niet iedereen heeft dezelfde reden om dat sportpakje aan te trekken. De één wil miss fitness worden, de ander wil een marathon rennen en grofweg de meerderheid van de bevolking wil bewegen om zichzelf fit en gezond te houden of wil dat graag worden. De eerste twee doelen, vragen om een specifieke aanpak en daar komen trainings- en voedingsschema’s bij om de hoek kijken. In dit blog richt ik mij op de laatste groep, de groep die focust op fit en gezond.                    

Luister naar je lichaam

Het allerbelangrijkste tijdens jouw persoonlijke fitjourney is dat je luistert naar je lichaam. Zolang jij je mentaal en fysiek goed voelt om elke dag een workout te doen is er niets aan de hand. Maar merk jij dat je slechter gaat slapen, minder energie en eetlust hebt, meer spierpijn krijgt en je moeite hebt om je trainingen vol te houden (of er überhaupt aan te beginnen), dan betekent dit dat je teveel doet en je de frequentie van trainen omlaag moet brengen. Of te wel rustmomenten moet inbouwen. Doorgaan op hetzelfde tempo heeft totaal geen zin, je haalt er je doelen niet mee en je brengt je lichaam in een continue stresstoestand wat vervolgens weer van invloed is op je hormoonhuishouding met alle gevolgen van dien.                    

Rust betekent overigens niet dat je op de bank moet gaan liggen met een afstandsbediening in je hand. Een half uurtje wandelen of fietsen in de buitenlucht is ook supergoed voor je rust en herstel. Of kies een workout waarbij je inspanning minimaal is, bijvoorbeeld een stretch & relax workout.         

Mijn persoonlijke advies:                 

  • Hou minimaal 1 rustdag in de week

  • Ben je beginner, start met 3 workouts van minimaal 15 minuten in de week en ga tussendoor lekker wandelen

  • Ben je meer gewend, dan kan je prima elke dag een workout van minimaal 30 minuten doen

  • Doe minimaal 2x in de week aan krachttraining

  • Beweeg elke dag matig intensief (wandelen, rustig fietsen)

  • En het allerbelangrijkste: Geniet van elke workout! 

Maak er een mooi, fit en gezond 2022 van!  

       

Liane is een gastblogger. Ze werkt als freelancer op verschillende vakgebieden. Ze is sportinstructrice en voedingscoach. Ze heeft een nieuwe manier van leven gevonden na een hersenbloeding. Haar instagram account is @feelllife. Binnen Studio C is ze in verschillende workouts te zien en ze heeft bijgedragen aan het e-book Gezond eten zo doe je dat en de voedingsschema's op het platform. 

Wil jij barsten van energie, een fitter en strakker lijf hebben & meer aankunnen? Start dan nu met jouw perfecte week. Ga direct aan de slag!

Reactie plaatsen