Zet jij jezelf altijd op de laatste plek? Daar moet snel verandering in komen!

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Zet jij jezelf altijd op de laatste plek? Daar moet snel verandering in komen!
30 maart 2019 
2 min. leestijd

Zet jij jezelf altijd op de laatste plek? Daar moet snel verandering in komen!

Als ik je zou vragen op welke plek jij jezelf zet ten opzichte van je partner, kinderen, ouders, vriendinnen en werk, bungel jij dan ergens onderaan? Heb jij de neiging om jezelf op de laatste plaats te zetten? Hieronder leg ik je uit waarom je dat juist NIET moet doen.

Zorgen zit in onze natuur

Zorgen, helpen, geven zit in onze natuur. Zo zijn we gemaakt. We kunnen er dus eigenlijk niks aan doen! Het komt door het stofje oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Als we zorgen, wordt er meer van dit stofje aangemaakt. We kunnen dus heel goed zorgen. We vergeten alleen voor onszelf te zorgen. Eerst de kinderen, dan (hopelijk) de partner, dan werk, het huishouden, sociale afspraken. Wanneer kom jij aan de beurt? Vaak niet dus.

Wat is het resultaat? Je voelt je gestrest, gefrustreerd, moe, niet in balans waardoor je grotere kans hebt ziek te worden. Precies het tegenovergestelde van wat je nodig hebt om goed voor die ander te zorgen.

Wanneer denk je dat je een betere partner, moeder, vriendin, dochter, medewerker bent? Als je uitgeblust en ziek bent OF als gezonde, energieke vrouw?
Wil je er een tijdje voor de ander zijn, of liever tien, twintig, dertig jaar langer gezond en vol energie?

Als je dat laatste wilt, is het belangrijk om OOK in jezelf te investeren.

Wat zorgt er in hoofdzaak voor dat jij je energiek voelt en je gezond blijft?

Ontspanning

Juist als je de hele dag aan het rennen en het vliegen bent, is het SUPER belangrijk om ontspanning in te bouwen. Wat is ontspanning precies? Een moment waarin je even niets MOET. Waarin je iets doet waar je ontspannen van wordt. Waar je energie van krijgt.

Ga lekker sporten. Doe een aantal keer per dag ademhalingsoefeningen, bv in de ochtend voordat je opstaat en aan de drukke dag begint, op het toilet op je werk, als je naar huis rijdt, nadat de kinderen ’s avonds op bed liggen. Zet je favoriete muziek op en dans ongegeneerd door de kamer. Drink even een kop thee met je favoriete tijdschrift, die wasmand staat er over 10 minuten ook nog. Maak een korte wandeling en ZIE de zon, maan, sterren, VOEL de wind, RUIK je omgeving. Wees in het moment.

Een paar keer per dag kleine ontspanningsmomentjes inlassen zorgt ervoor dat jij jezelf even reset. Daardoor kan je de drukke dag veel beter aan.

Juiste voeding

Zorg dat je gezond, puur, natuurlijk en gevarieerd eet. Zo krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen en zorg je ervoor dat je lijf goed blijft functioneren.
Ik weet dat voeding een hot topic is. Er zijn zoveel verschillende meningen en wat is nu juiste voeding? Zelf houd ik het volgende altijd als leidraad: als onze voorouders het niet zouden herkennen als voedsel, kan je het beter laten staan. Dus, eet vooral hoe de natuur het in eerste instantie voor ons bedacht had. Zeker weten dat jij dan goed voor jezelf zorgt.

Voldoende lichaamsbeweging

Beweging is essentieel voor een goede gezondheid. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Tegenwoordig zitten we veel meer als vroeger. We reizen, werken en vermaken ons vaak zittend. Doordat we veel zitten, is het zo belangrijk om de spieren te oefenen die we bijna nooit gebruiken.
Lichaamsbeweging helpt bij drie belangrijke dingen: afbreken giftige stoffen, stimuleren bloedsomloop, sterkere spieren. Er gebeurt dus van alles in je lijf waardoor jij je veel beter en energieker voelt.

Als je lichaam goed getraind is, in evenwicht, sterk en flexibel is, voel je jezelf lekkerder en kan je er ook beter voor anderen zijn. Met sterke schouders en armspieren kun jij je kids (inclusief maxi cosi ;)) zonder problemen tillen of de koffers van je ouders, opa, oma zonder problemen uit de auto halen.
Met goed ontwikkelde benen, dijen, kuiten en bilspieren kun je probleemloos 100x de trap op en af om de wasmachine aan te zetten, je kids in de bakfiets vervoeren, tikkertje met ze spelen zonder dat je tong op je tenen hangt en zie je er ook nog eens aantrekkelijk uit waar je partner weer heel blij van wordt.

Wil jij barsten van energie, een fitter en strakker lijf hebben & meer aankunnen? Start dan nu met jouw perfecte week. Ga direct aan de slag!

Reactie plaatsen