Vet is van levensbelang

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Doe mee met de gratis Workout Challenge

VET is van levensbelang
18 april 2022 
4 min. leestijd

VET is van levensbelang

Sporten en bewegen is belangrijk voor je gezondheid. Dat weten we allemaal. Weet je echter ook dat de juiste vetzuren in je lichaam van groot belang zijn? Daarom vandaag een blog over vetzuren. Waarom is vet belangrijk en hoe kan je ervoor zorgen dat de balans tussen de vetzuren in je lijf goed wordt en blijft? Natuurgeneeskundige Angelique van den Top vertelt er meer over.

Waarom is vet belangrijk?

Vet is belangrijk omdat het een bouwstof voor je lichaam is en een belangrijke energiebron. Je lichaam heeft energie nodig om te functioneren, of je nu stilzit of aan het sporten bent. Vet is een belangrijke energiebron en kan bovendien goed opgeslagen worden in je lichaam. Maar vet doet meer. Zo zijn sommige vetzuren noodzakelijk voor je ogen, hersenen en zenuwstelsel. En vet helpt bij de opname van vitamine A, D en E door je darmen.

Let op de balans tussen vetzuren

De balans tussen verschillende vetzuren in je lichaam is belangrijk aangezien je anders je immuunsysteem enorm onder druk zet en je allerlei ontstekingsreacties in je lijf uitlokt. Denk hierbij aan het ontstaan van ziektes met een acuut of chronisch ontstekingscomponent als hart- en vaatproblemen, darmziektes, astma, allergieën, psoriasis, eczeem etc.

Ontstekingsremmend versus ontstekingsbevorderend

Omega 3 is ontstekingsremmend en vind je met name in natuurlijke voeding als hennepzaad, lijnzaad(olie), walnoot(olie), vette vis als wilde zalm/makreel/haring, zeegroentes/algen/spirulina en chiazaad.  Omega 6 is juist ontstekingsbevorderend. Dat wil je dus liever vermijden. Waar vind je omega 6? Met name in bewerkte voeding met zonnebloemolie, palmolie, slaolie, koolzaadolie, maisolie, pinda’s en pindakaas, margarine/halvarine. Lees hierbij dus ook goed etiketten aangezien met name zonnebloemolie en palmolie in heel veel voeding verwerkt zit.

Omega 3 vetzuren belangrijk voor je lichaam

Het is met name voor de flexibiliteit van onze cellen enorm belangrijk dat je lichaam over voldoende omega 3 beschikt. Dat de cellen flexibel zijn is van belang voor het opnemen van voedingsstoffen (en dus ook bijvoorbeeld je supplementen) en het weer afgeven van afvalstoffen. Ook helpt het bijvoorbeeld dat je rode bloedcellen de haarvaatjes makkelijk kunnen bereiken. Bij mensen met koude handen en voeten kan een betere vetzuurbalans voor veel verschil zorgen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan migraine en hoofdpijnklachten, welke ook vaak te maken hebben met een verminderde zuurstofvoorziening in de haarvaatjes.

Omega 3 vetten zijn belangrijk bij het sporten

Daarnaast is een goede omega 3 status heel belangrijk bij het sporten. Het ondersteunt namelijk je hart en longfunctie door die betere doorbloeding (en daardoor dus ook zuurstoftransport). Omega 3 zorgt er bovendien voor dat je ook minder ontstekingsreacties in je spieren krijgt. Hierdoor heb je dus ook minder kans op blessures. Door de positieve effecten op ons brein helpt het je ook nog eens om mentaal sterker te zijn en jezelf beter te kunnen focussen. Vet fijn dus!

ALA, EPA en DHA vetzuren

We kennen drie omega 3 vetzuren, namelijk ALA, EPA en DHA. ALA zit met name in plantaardige producten en deze is onder andere fijn voor een gezond cholesterolgehalte. EPA en DHA zit met name in vis en in algen en algenolie. EPA is met name belangrijk voor een goede werking van ons hart, een gezonde bloeddruk en kan zorgen dat je minder somber bent. DHA is met name goed voor de hersenen en ons gezichtsvermogen. Daarnaast is omega 3 enorm van belang tijdens de zwangerschap, bij auto-immuunaandoeningen, voor sterke botten en een gezonde hormoonbalans.

Nu kan ons lichaam eventueel van ALA ook DHA en EPA maken, maar deze omzetting verloopt meestal niet heel efficiënt. Daar komt bij dat deze omzetting extra geremd kan worden door stress, suikers, pilgebruik, alcohol en een tekort aan stoffen als zink, magnesium, vitamine C en actief B6 (P5P). Veel stressoren waar we natuurlijk best vaak mee te maken hebben.

Meten is weten

Om te zien hoe de balans is tussen omega 3 en 6 in jouw lijf kun je dit laten meten. Je hebt hier speciale metingen voor die je via Studio C kunt aanvragen. Op die manier kun je heel doelgericht met je vetzurenbalans aan de slag. Wil je naast alleen deze vetzuren ook andere orgaanfuncties checken ben je uiteraard ook altijd welkom bij mij voor een levend bloed analyse.

Snelle energie uit MCT olie

Naast omega 3 en 6 werk ik in de praktijk ook graag met MCT olie. Omega 3 en 6 zijn zogenoemde lange keten vetzuren. MCT staat voor Medium Chain Triglycerides, middellange keten vetzuren. Het voordeel van deze vetzuren is dat deze heel makkelijk afgebroken kunnen worden en door de lever heel snel kunnen worden omgezet in energie. Hierdoor slaat je lichaam deze vetzuren ook niet op. Ze geven zoals gezegd veel energie, helpen om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en zorgen voor een verzadigd gevoel. Je kunt hierbij kiezen uit C6, C8, C10 en C12, dit geeft aan hoeveel atomen aan elkaar gekoppeld zitten. Zelf zet ik altijd een mix van C8 en C10 in, dit zijn capryl en caprinezuur. Met name de caprylzuur is bijvoorbeeld ook heel fijn in te zetten bij schimmelinfecties (Candida). Let erop dat wanneer je met MCT-olie aan de slag gaat, dat je niet overdrijft qua hoeveelheid en dit eventueel langzaam opbouwt. Een teveel kan namelijk diarree geven omdat je darmen hieraan moeten wennen. Begin bijvoorbeeld met een theelepel per dag en bouw dit op naar een of twee eetlepels. Zelf vind ik het bijvoorbeeld heel fijn om toe te voegen aan wat (plantaardige) kwark, skyr of biogarde. Een goede optie is de MCT olie van Noordcode.

Zo, je hebt weer ‘vet’ veel nieuwe inspiratie opgedaan. Weer een stukje van de puzzel die jou helpt naar zoveel mogelijk vitaliteit en energie in je leven. Mocht je nog vragen hebben over vetzuren laat het dan onder dit blog weten, stuur een mail naar info@studioconline.nl of stuur mij een berichtje in de ledenomgeving van Studio C Online.

Op naar VET veel energie!

Dit blog is geschreven door gastblogger Angelique van den Top. Omdat gezondheid meer is dan sporten, werken we samen met experts om onze leden op een holistische wijze te kunnen helpen. Angelique is natuurgeneeskundige. Ze is nu 39 jaar. Nadat ze op haar 28ste een hartinfarct heeft gehad, kreeg ze daarna steeds meer last van allerlei klachten. Artsen konden geen antwoord geven en uiteindelijk kreeg ze de boodschap: leer er maar mee leven. Hier is ze niet mee akkoord gegaan en daar begon haar zoektocht. Door middel van voeding, heel veel leren, te ontdekken wat de natuur ons te bieden heeft en haarzelf ook de spiegel voor te houden wist ze weer fit te worden! Nu helpt ze mensen met diezelfde zoektocht in haar natuurgeneeskundepraktijk. Terug naar de bron, want dat is waar je de oorzaak van je klachten vindt. Geen symptoombestrijding of quick fix maar echt op zoek en zelf aan de slag.
Let op: Angelique stelt in haar praktijk geen diagnoses en het werk in haar praktijk is geen vervanging van reguliere zorg. Reguliere zorg en complementaire zorg kunnen wel mooi gecombineerd worden.


Wil jij barsten van energie, een fitter en strakker lijf hebben & meer aankunnen? Start dan nu met de Fitweek. Ga direct aan de slag!

Reactie plaatsen