25 Jaar naar Gezondheid: Realistische Tips en Ervaringen voor een Beter Leven

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Gezond leven stap voor stap: Persoonlijke tips en inzichten voor jouw gezondheidsreis
22 januari 2024 
8 min. leestijd

Gezond leven stap voor stap: Persoonlijke tips en inzichten voor jouw gezondheidsreis

Welkom bij ons verhaal over gezonder leven. Het kan soms moeilijk lijken om gezonder te gaan leven, vooral als het leven druk is. Maar weet dan, het begint allemaal met één kleine stap. In dit blog vertel ik over mijn eigen route naar een gezond leven, die al 25 jaar duurt. Het maakt niet uit waar jij nu bent met je gezondheid, elke kleine verandering is belangrijk. Ik heb tig diëten geprobeerd, nieuwe dingen gegeten, allerlei verschillende manier van trainen gedaan en veel geleerd, zowel goede als minder goede dingen. Dit blog is er om jou te helpen, te inspireren en te laten zien dat je het ook kunt. Of je nu net begint of al even bezig bent, er is altijd iets nieuws om te ontdekken.

Het begin van een gezonde leefstijl

Als je aan het wandelen bent, zet je de ene stap na de andere, stap voor stap...en zo kom je steeds een beetje verder.Zo is het ook met een gezonde leefstijl. Wij horen vaak mensen zeggen: "Ja, maar jullie... wat jullie allemaal doen en eten, dat lukt mij NOOIT!" Die mensen vergeten dat wij ook ergens begonnen zijn. Dat wij door schade en schande, door experimenteren, uitzoeken, studeren steeds een beetje wijzer zijn geworden.

Heidy's reis naar een gezonder leven

Zo is het bij mij zo'n 13 jaar geleden dat ik totaal anders ben gaan eten. Ik besloot een bepaald 13 weken programma te gaan volgen. Daarvoor had ik met veel verschillende diëten geëxperimenteerd omdat ik altijd met fitheid en gezondheid bezig was.

Ervaringen met verschillende diëten

Zo deed ik ooit eens het cavemen dieet, samen met Christina. Dat was nog in mijn Nike tijd. Veel krachttraining deden we en daar 'hoorden' veel eiwitten eten bij. Het cavemen dieet leek perfect. Je eet dan helemaal geen koolhydraten en heeeeel veeel eiwitten. Ik kan me herinneren dat ik bakken kwark at en hele pakjes kipfiletbeleg naar binnen werkte, totdat het m'n neus uit kwam. En dan dachten we dat we gezond bezig waren.

Lessen uit deze gezondheidsexperimenten

Op een gegeven moment kon ik niet meer normaal denken. Mijn hersenen werkten niet meer leek het wel. En we stonken vreselijk uit onze mond. Het was een vreselijk dieet. Zo kwam ik er achter dat dit echt niet ok is, dat het niet vol te houden is en dat je complexe koolhydraten gewoon nodig hebt om optimaal te kunnen functioneren. Of eigenlijk: dat een gebalanceerd voedingspatroon belangrijk en nodig is.

Ontdekken van superfoods

Dus op een gegeven moment kwam ik uit bij dat 13 weken programma. Dat zag er gebalanceerd uit en leek me perfect. Veel dingen waren totaal nieuw voor mij. Lijnzaad, kikkererwten, veel groente, bijenpollen, etc. Nu is het wekelijke kost, maar toen dacht ik echt: moet ik dat allemaal in huis gaan halen? En nog opeten ook? Ik lijk wel gek!

Gewenning aan een gezonde leefstijl

Als je echter 3 maanden met iets bezig gaat, is dat een hele mooie periode om te wennen en nieuwe gewoontes in je systeem te krijgen. Van dat programma nam ik dus veel elementen mee mijn leven in. Niet alles natuurlijk. Enerzijds omdat daar langer voor nodig is. Mijn reis duurt inmiddels al vele jaren. En anderzijds omdat ik sommige dingen ook gewoon te ingewikkeld vond. Gezond leven is belangrijk, maar het moet wel behapbaar zijn en passen in het gezin. Je moet er vooral geen stress van krijgen.

Persoonlijke groei in gezondheid

Zo ben ik me steeds meer gaan verdiepen in voeding en aanvullende voeding vanuit meerdere hoeken, veel lezen, studeren, wetenschappelijke onderzoeken erbij, etc en zo ben ik waar ik nu ben.

Voortdurende Groei in Gezonde Voeding en Fitness

Wil dat zeggen dat dit dan het juiste, perfecte is? Zeker niet! In de basis heel veel natuurlijk wel, maar er zullen ook weer nieuwe inzichten komen en naarmate je lichaam verandert zullen er dingen zijn die wel of niet voor je werken, want iedereen is anders, en zo kan je dingen aanpassen.

Vind jouw weg in gezond leven

Misschien ben jij wel waar ik 13 jaar geleden was. En daarom zeggen we ook altijd: kijk nooit naar een ander! En laat je al helemaal niet ontmoedigen doordat een ander veel verder is dan jij. Ga gewoon je eigen pad lopen, je eigen proces door.

Beginnen met kleine veranderingen

Misschien ben jij nog niet zo lang aan het sporten en lukt het jou net om het regelmatig in je leven te krijgen. En is het nu pas tijd om er iets anders bij op te pakken, zoals bv meer water drinken, of meer groente eten. Daarom introduceren wij met onze Studio Kickstart Challenge die vorige week gestart is, elke week iets nieuws. Dus niet alles in een keer. Zo was vorige week, naast het trainen en bewegen, de opdracht om elke dag 2 liter water te drinken. En voegen we daar deze week elke dag 500 gram groente eten aan toe. Door het stap voor stap te doen, wordt het behapbaar.

Experimenteer met gezond leven

Zo kan je experimenteren. Toen ik voor het eerst over vasten hoorde, dacht ik: ja die is gek! Ga ik echt nooit doen. Of iemand die koud doucht of een ijsbad nam: serieus, dat ga je toch niet doen?! Totdat je het toch gaat proberen, en erachter komt dat het je enorm veel energie geeft.

Het belang van supplementen

Zo was het ook met supplementen. Ik dacht altijd: dat heb ik echt niet nodig, want ik eet toch gezond? Totdat er iemand op je pad komt, dan doe je een bloedtest, dan ga je er meer over lezen en het verder onderzoeken, en kom je erachter dat ons eten echt niet meer is, wat het vroeger was. Dat de mensen vroeger veel meer aten dan wij nu doen, omdat ze veel meer bewogen. En dus kregen ze automatisch veel meer voedingsstoffen binnen. Dan blijkt het dus een logisch verhaal te zijn dat je je voeding tegenwoordig aan moet vullen met essentiële voedingsstoffen.

Onderzoek naar persoonlijke gezondheid

Ik ben van nature een onderzoeker. Als ik iets nieuws hoor, of een bepaalde mening of advies, dan ga ik erover lezen, vanuit meerdere hoeken, meerdere wetenschappelijke onderzoeken bekijken, etc. Als je dan veel voordelen ziet, dan denk ik: waarom zou je het niet proberen als het je kan helpen, als je fitter wordt, en als je je daardoor energieker en blijer voelt? Daarmee wil ik ook zeggen dat je niet zomaar iets moet aannemen. Van niemand niet. Er zijn tegenwoordig tig verschillende geluiden. Wat is de waarheid? Als iets heel erg in de media gepusht wordt, of als er vanuit de media juist een enorm tegengeluid is, dan is het wijs jezelf af te vragen: wie zit erachter het bericht? Spelen bepaalde belangen of geld een rol? Zelf nadenken dus. Wij proberen zelf zaken altijd te benaderen met ons boerenverstand. Door vanuit vroeger / de natuur te redeneren. Tel daar eigen ervaring en kennis bij op, ruim 25 jaar ervaring van Christina in fitnessland, ervaringen van klanten en expertise van oa. een healthcoach en hormoontherapeut dat we in huis gehaald hebben... Dit alles heeft geleid tot het aanbod en de aanpak binnen Studio C Online. En dan nog komt daar een stuk eigen ervaring om de hoek krijgen.

Introductie tot Gezonde Levensstijl Richtlijnen bij Studio C Online

Met alle kennis, ervaring en inzichten hanteren we momenteel de volgende voedings- en trainingsrichtlijnen binnen Studio C Online. Schrik niet meteen van de lange lijst. Het is nl. onmogelijk om dit in een keer in je leven geïntegreerd te krijgen. Ook hiervoor geldt: step by step!

Essentiële Trainingsrichtlijnen voor een Fitter Leven

✓ Train minimaal 3 x per week 15 / 30 minuten

✓ Integreer spierversterkende oefeningen in je trainingsroutine (denk aan workouts als Barre, Strength, Pilates)

✓ Integreer hartslagverhogende oefeningen in je trainingsroutine (denk aan workouts als HIIT, Punch&Kick, Sculpt, Groove of activiteiten als hardlopen en wandelen op een snel tempo)

✓ Integreer stretch- en mobility oefeningen in je trainingsroutine (denk aan sessies als Stretch&Relax, Pilates en losse stretch- en mobility oefeningen)

✓ Blijf je lichaam triggeren door te variëren met je trainingen

✓ Beweeg elke dag minimaal 30 minuten

Sporten en trainen hoeft dus niet veel tijd te kosten. Je hoeft echt niet elke dag te sporten om fit te worden of te blijven. Ik sport zelf 2 / 2,5 uur per week door 4 of 5 online workouts van 30 minuten te doen met ons eigen platform. Als je me jaren geleden zou zeggen dat dat voldoende zou zijn, zou ik je uitgelachen hebben. Ik legde mezelf toen veel druk op door veel te trainen in de sportschool. Nu kan ik na 5 jaar op deze manier trainen zeggen dat efficiënte workouts van 30 minuten echt voldoende zijn om sterker, fitter en soepeler te worden. Dit kan je ook al bereiken met 3 korte workouts per week. Doe je dit vanuit huis, dan kost het je minimale tijd, is het makkelijk in te plannen, met dus groots resultaat.

Voedingsrichtlijnen

Qua voedingsrichtlijnen staan wij achter de volgende lijst:

✓ 3 - 4 eetmomenten per dag

✓ Train / beweeg nuchter om de vetverbranding te stimuleren

✓ Eet een eiwitrijke maaltijd als ontbijt

✓ Beperk je koolhydraatrijke maaltijden tot 1 per dag

✓ Eet per dag 500 gram groente, eet zo gevarieerd mogelijk

✓ Drink maximaal 2 koppen koffie per dag

✓ Drink minimaal 1,5 - 2 liter water per dag

✓ Eet zo min mogelijk fabrieksmatige bewerkte producten

✓ Eet niet elke dag hetzelfde als ontbijt, lunch of diner, maar varieer

✓ Drink liever geen alcohol of beperk dit tot het weekend/feestje

✓ Beperk de inname van zuivelproducten

✓ Eet na je avondeten niets meer en drink alleen thee, water of mineraalwater

✓ Beperk je suikerinname tot 1 of 2 speciale momenten in de week

✓ Neem de tijd om te eten

✓ Kook, stoom of wok je groenten kort (een beetje bite is goed)

✓ Eet niet tot je vol zit (maar tot 80% vol)

Daarbij is het belangrijk dat je ontspanningsmomentjes pakt en dat je voldoende slaap krijgt.

Zoals gezegd, dit hoef je niet allemaal in een keer te gaan doen. Binnen het Fit40 College gaan we ook met deze richtlijnen aan de slag. Men kiest zelf een aantal richtlijnen uit om mee te beginnen en als dat een gewoonte is geworden, kan je er een paar nieuwe bij pakken. Dat geldt ook voor jou.

Inspiratie voor gezonde levensverandering

Als het jou wens is om fitter te worden, meer energie te krijgen en indien nodig af te vallen? Als je fluitend de premenopauze door wilt en de menopauze in? Dan willen we je uitdagen: ga met een aantal richtlijnen aan de slag, voel, ervaar, laat je inspireren en ga zo op weg naar jouw gezonde leefstijl. 

Maak de keuze voor gezondheid

Dus lang verhaal kort:

1. Als je dingen in je leefstijl wilt veranderen, laat je dan niet ontmoedigen door anderen die al veel verder zijn dan jij. Verandering kost tijd. Volg stap voor stap je eigen pad, doe het op je eigen tempo, maar daag jezelf wel uit.

2. Denk niet meteen als je iets hoort: die is gek! Of: dat kan ik nooit! Of: dat ga ik NOOIT doen! Ga dingen proberen en ontdek wat het voor je doet. Als je namelijk doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

Aan de slag; de eerste stap

Ben jij helemaal content met je leven, met je fitheid, met je lichaam, met je hormoonbalans en met hoe lekker je in je vel zit? Blijf dan lekker doen wat je altijd al doet.

Weet jij echter diep in je hart dat er veel meer in jou zit? Dat je veel fitter zou kunnen zijn dan je nu bent? Dat je minder last van je hormonen door bv de premenopauze zou kunnen hebben? En daardoor met veel meer energie door het leven zou kunnen gaan? Zodat je een fittere, relaxtere, blijere moeder, partner, dochter, vriendin, etc bent? Zet dan vandaag de eerste stap!

Fit40 College: Een nieuwe start

Weet je niet waar je moet beginnen? Met het Fit40 College leer jij in 12 weken een nieuwe gezonde leefstijl aan. Fit en in balans, niet voor even, maar voor het leven.

Heb je vragen? Mail ons gerust op info@studioconline.nl

Reactie plaatsen