Afvallen door hardlopen? | Studio C Online

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Afvallen door hardlopen

Afvallen door hardlopen

Kan je afvallen door hardlopen?


 Met hardlopen verbrand je calorieën en bouw je conditie op. Maar kan je ook afvallen door hardlopen? En hoe vaak moet je dan hardlopen?

 Hardlopen is een sport die je makkelijk kunt doen. Je hebt alleen sportkleding nodig met goede hardloopschoenen en een route om te lopen. Je kan thuis sporten en hoeft dus niet naar een sportschool. Met een hardlooptraining verbrandt je zo’n honderd calorieën per tien minuten. Het is dus een goede manier om calorieën te verbranden, fit te worden en meer energie te krijgen. Als je calorieën verbrandt, val je ook af. Toch is hardlopen geen paardenmiddel om af te vallen, vooral niet als je lage afstanden loopt. Na 25 tot 30 minuten nemen je cortisollevels toe, want het afvallen niet helpt. Bovendien zorgt een uur of langer trainen voor spierafbraak. Er zijn effectievere manieren om te trainen, bijvoorbeeld een HIIT training, waarbij je niet alleen tijdens de training calorieën verbrandt, maar ook na de training nog blijft verbranden. 

Hoe werkt afvallen door hardlopen?


 Als je nog nooit hebt hardgelopen, dan is het belangrijk om rustig te beginnen. Hardlopen is namelijk behoorlijk belastend voor je spieren en gewrichten, vooral voor je knieën en enkels. Om blessures te voorkomen is het daarom belangrijk om rustig op te bouwen. Hiervoor zijn online verschillende trainingsschema’s te vinden, waarbij je steeds langere intervallen hardloopt en steeds korter tussendoor wandelt. Door minimaal twee keer per week te trainen bouw je snel je condities op en kan je steeds langer hardlopen. Zorg wel dat je steeds een rustdag tussen je trainingen plant. Om effectief af te vallen met hardlopen maak je er een HIIT-training van, waarin je sprintjes trekt en daarna kort rust houdt. Voordat je de training begint, doe je een warming up om je spieren soepel en warm te maken. Daarna stretch je je spieren en begin je aan de training. Na de training kan je weer even stretchen. Gericht afvallen op bepaalde plekken van je lichaam is echter moeilijk met hardlopen. Je zal hierdoor dus niet ineens afvallen in je gezicht. Je valt meer over je hele lichaam af en zal er door de spieropbouw slanker en strakker uitzien. 

Kan je afvallen door hardlopen combineren met andere sporten?


 Om een beter resultaten te behalen tijdens je hardlooptraining kan je de training combineren met krachttraining. Zoek bijvoorbeeld een leuke online workout waarbij je thuis krachttraining kan doen. Hierdoor bouw je spiermassa op, waardoor je minder blessuregevoelig wordt. Daarnaast verbranden spieren calorieën en vet. Crossfit is een mooie manier om zowel je spieren op te bouwen als je conditie te verbeteren. Afvallen door crossfit is ook goed mogelijk, want hoe meer spiermassa je hebt, des te meer energie je zal verbranden. Zo kan je met hardlopen meer afvallen. Als je het hardlopen snel zat bent, kan je de hardlooptrainingen ook afwisselen met andere sporten. Je kan namelijk ook uitstekend afvallen door te fietsen. Bovendien is fietsen minder belastend voor je knieën en enkels. Ook kan je op je rustdag tussen de hardlooptrainingen door wandelen. Dit is een minder intensieve manier van bewegen, maar het helpt wel bij de vetverbranding en de opbouw van conditie. Je kan dus afvallen door hardlopen of wandelen. Afvallen door zwemmen is ook een goede methode. Zwemmen is nauwelijks belastend voor je spieren en gewrichten en door het water verbrand je meer calorieën, zeker als je in koud water zwemt.

Reactie plaatsen