Thuis sporten? | Studio C Online

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Thuis sporten

Thuis sporten

Wat heb je nodig voor de beste workout thuis?


 De beste workout thuis is een workout waarbij je bijna niets nodig hebt. Je hebt sowieso een smartphone nodig met de fitness app, een groter scherm om de training te volgen, wat ruimte in je huis en lekker zittende kleding. We raden je ook aan nog een sportmatje aan te schaffen, want dan sport je wat comfortabeler. Als je dan ook nog gewichten, elastieken en andere attributen moet aanschaffen om een workout te kunnen volgen, heb je een nieuwe reden om het sporten uit te stellen of om het maar helemaal te laten zitten. Je hebt geen thuis gym nodig om effectief te kunnen sporten. Daarnaast moet je je makkelijk aan kunnen melden voor de workouts en moet je meteen kunnen beginnen met thuis sporten. Als je eenmaal de stap heb gezet om je in te schrijven, wil je tenslotte ook meteen beginnen met sporten. Daarnaast is de beste workout thuis een leuke workout. Als jij plezier hebt in het sporten, zal je het makkelijker volhouden. Kies dus voor een online fitnessabonnement met een grote keuze aan workouts voor thuis, zodat je verschillende workouts kan proberen en kan kiezen wat jij het leukste vindt.

Wat is een effectieve workout voor thuis?


 Nu je jouw trainingen hebt ingepland, afgesproken hebt met vrienden en vriendinnen en je jezelf een beloning in het vooruitzicht hebt gesteld, wordt het tijd om een geschikte workout uit te zoeken. Kies zeker in het begin voor een workout waarbij je geen ingewikkelde apparaten of een reeks aan accessoires nodig hebt. Je kan beter eerst gewoon beginnen met sporten en eventueel later wat gewichten en andere fitnessaccessoires aanschaffen. Een effectieve workout is vooral een workout die je leuk vindt en niet te lang duurt. Dus als je bijvoorbeeld van dansen houdt, kies je een workout die daarop gebaseerd is. Als je liever tot rust komt tijdens het sporten, kies je voor een Pilates les. Om te beginnen met thuissporten kies je voor een workout van vijftien tot maximaal dertig minuten. Zo is geen tijd hebben geen excuus meer om niet te sporten. Een kwartiertje vrijmaken in je dag moet altijd lukken, desnoods zet je je wekker wat vroeger. Een populaire training voor thuis is HIIT training. Dit staat voor High Intensitiy Interval Training. Het betekent dat je kort heel heftig sport en dan even rust neemt. Je rent bijvoorbeeld twintig seconden op je plek en neemt dan tien seconden rust. Dat herhaal je drie keer en dan neem je een minuut rust voor je doorgaat met een andere oefening. Met HIIT bouw je conditie en spierkracht op en je kan met deze workout snel afvallen met thuis sporten. HIIT is zowel geschikt voor cardio training als voor krachttraining.

Is een korte training thuis wel voldoende?


 Uit onderzoek blijkt dat een klein beetje beweging sowieso beter is dan geen beweging. Zelfs bij een training van vijftien minuten per dag kan je al spieren opbouwen en je stofwisseling verbeteren. Daarnaast heeft sporten verschillende mentale voordelen, die bij een workout van slechts tien minuten per dag al optreden. Het is effectiever om met regelmaat te sporten dan slechts af en toe. Je kan dus beter om de dag vijftien minuten sporten dan af en toe een zware training van een uur doen. Bij een korte training is het echter wel belangrijk dat je intensief bezig bent met je training en dat je oefeningen doet die meerdere spiergroepen tegelijk aanpakken. Een interval training heeft het grootste effect. Een HIIT training van twintig minuten heeft hetzelfde effect op je conditie als een duurtraining van een uur. Let bovendien zeker in het begin vooral op je techniek en de manier waarop je de oefeningen uitvoert, dan voorkom je blessures. Zorg daarnaast voor een goede warming up en cooling down.

Warming up en cooling down


 Een warming up is belangrijk voordat je gaat sporten. Met verschillende oefeningen maak je je spieren warm en soepel zonder dat je ze te veel belast. Dat voorkomt blessures. Als je thuis online gaat sporten, dan bevat de online fitness training vaak al een warming up, waarmee je je training kunt beginnen of zijn er speciale video’s voor een effectieve warming up. Na je training kan je een cooling down doen. De meningen over de effectiviteit van een cooling down zijn wat verdeeld, maar in dit geval geldt het spreekwoord “baat het niet, dan schaadt het niet”. Zelfs als het lichamelijk niet per se nodig zou zijn, is een cooling down mentaal erg prettig. Door even rustig wat oefeningen te doen en te stretchen komen je spieren tot rust en heb je in je hoofd een prettig overgang van intensief sporten naar rust.

Waar vind je goede fitnessoefeningen voor thuis?


 Waarschijnlijk ken je zelf al wel wat fitnessoefeningen, die je thuis zou kunnen doen. Push-ups, de trap op- en aflopen, squats of planken zijn goede oefeningen die je thuis kunt doen. Op Youtube kan je fitnessvideo’s vinden die je verschillende workouts bieden, maar het is moeilijk om hier de goede workouts tussen te vinden. Bovendien krijg je bij deze losse video’s geen enkele begeleiding en zijn de workouts niet aangepast op jouw wensen en doelen. Daarom kan je beter een thuisfitness abonnement nemen. Dan krijg je beschikking over verschillende video’s met allerlei verschillende workouts, zodat je wat te kiezen hebt. In de online fitness trainingen worden alles spiergroepen getraind, zodat je aan het eind van je workout je volledige lichaam hebt getraind. Daarnaast kan je voor een online fitnessprogramma kiezen dat aansluit bij jouw sportdoel. Zo’n programma bestaat uit een serie workouts, die je helpen fitter en sterker te worden. Je hoeft dus niet elke keer weer na te denken welke workout je nu zal kiezen, maar pakt gewoon de volgende workout van het programma. Met een speciaal sportschema voor vrouwen merk je snel resultaat en blijf je gemotiveerd.

Wanneer kan je het beste thuis sporten?


 Als je wil beginnen met thuis sporten is nu het beste moment. Er is namelijk geen enkele reden om je training nog verder uit te stellen en van uitstel komt afstel. Dat is een cliché, maar het is wel waar. Op welk moment van de dag je het beste kunt trainen, is heel persoonlijk. Je kan je dag meteen na het opstaan beginnen met een goede workout thuis. Dan begin je je dag goed en krijg je meer energie om je dag mee te starten. Je begint fris en bent meer gefocust. Bovendien heb je niet de hele dag de tijd om excuses te verzinnen om niet te gaan sporten. Als je ’s ochtends trainen niet ziet zitten, dan is fitness voor thuis ook erg geschikt als je terug komt van je werk. Even lekker de stress uit je lichaam werken met een intensieve training zorgt dat je meer ontspannen bent ’s avonds en beter tot rust komt. Ook kan je aan het einde van de avond sporten, voordat je naar bed gaat. Dan kan je wel het beste eindigen met een cooling down of ontspannende oefeningen, zodat je heerlijk ontspannen naar bed gaat en zo in slaap valt.

Wat zijn de voordelen van thuis sporten?


 Twijfel je nog of thuis sporten iets voor jou is? Dan zetten we nog even de voordelen voor je op een rij. Want wij zijn ervan overtuigd, dat thuis sporten voor iedereen voordelen heeft.

Je sport in je vertrouwde omgeving


 Je huis is meestal de plek waar je je het prettigst voelt. Het is daarom ook een fijne plek op te sporten. Zeker als je je onzeker voelt over je lichaam of over de manier waarop je sport, is het fijn om alleen in je eigen huis te kunnen sporten in plaats van in een sportschool vol fitte, slanke mensen. Zo kan je rustig thuis afvallen en je weer beter in je vel voelen. Ook kan je je sport oefenen thuis, terwijl je je niet onzeker hoeft te voelen over de manier waarop je beweegt. Voor je het weet, krijg je meer zelfvertrouwen.

Geen reistijd


 Omdat je in je eigen huis sport, hoef je alleen op te staan van je bank om te beginnen. Je hoeft niet eerst ergens naartoe te reizen om te kunnen beginnen met sporten. Dat scheelt je vooral tijd maar ook geld. Je hebt geen kosten aan brandstof om op je sportplaats te komen.

In je eigen tijd en tempo


 Je bent niet afhankelijk van de openingstijden of het lesschema van je sportschool, want je sport gewoon in je thuisgym. Je hoeft dus geen les te doen die je eigenlijk niet leuk vindt, omdat dat tijdstip nu eenmaal beter uitkomt. Je logt in, kiest je favoriete les en je gaat aan de slag. Je kan een intensieve cardio workout thuis doen, als je daar zin in hebt. Of juist een Pilates les kiezen als je daar aan toe bent na een drukke werkdag. De leukste lessen staan op elk moment van de dag voor je klaar.

Goedkoper


 Een abonnement bij de sportschool kan behoorlijk in de papieren lopen. Zeker als je onbeperkt wil kunnen sporten en gebruik wil maken van een personal trainer. Een abonnement om thuis te sporten is goedkoper en je hebt een ruime keuze aan workouts thuis en fitnessprogramma’s tot je beschikking. Bovendien heb je contact met een online personal trainer die je advies kan geven en je vragen kan beantwoorden. De online personal trainer kost veel minder dan een personal trainer in de sportschool en is daarom voor iedereen bereikbaar.

Meteen beginnen

 Je hoeft niet eerst een kennismakingsgesprek te hebben bij de sportschool of wachten tot je inschrijving is verwerkt. Je kan meteen beginnen met je workout thuis, zodra jij dat wil. Je meldt je aan, logt in, kies een workout en/of een trainingsprogramma en voor je het weet ben je thuis aan het sporten. Zo makkelijk is het. Omdat het zo snel gaat, kan je niet je motivatie verliezen, omdat je te lang moet wachten.

Reactie plaatsen