De zomer door ZONDER een crashdieet
De zomervakantie staat voor de deur. Wat betekent dat (hopelijk)? Je kan je zomerse jurkjes, korte broekjes en bikini weer aan. Met al die regen die we al gehad hebben, krijg je waarschijnlijk zin om die zomerse outfit aan te trekken. Er is alleen vaak een maar… We voelen ons niet zo zeker van ons lichaam in die bikini of dat korte rokje. Daar willen wij verandering in brengen en jij hopelijk ook.
Hieronder staan drie tips die je helpen met het fit en stralend de zomer in te gaan zonder dat je je aan een crashdieet hoeft te houden.
Schaam jij je voor je paar kilo’s “teveel”, je buikvet, hangende billen, cellulitis, vetophoping bij je knieën, je lovehandles, je slappe lichaam (de dingen die wij vaak horen). Dan ben je niet de enige. Er zijn veel meer vrouwen die zich schamen voor hun lichaam. Op het moment dat de bikini bijna aangaat willen ze afvallen en het liefst zo snel mogelijk. Wat zien we deze periode vaak gebeuren? Er wordt gestart met een crashdieet. Heel weinig eten om er toch een paar kilo af te krijgen of het vetpercentage naar beneden te krijgen voordat de bikini aan gaat. Laat dat nu net hetgeen zijn dat je vooral NIET moet doen. Je verliest er waarschijnlijk wel wat kilo’s mee. Helaas zijn dit de kilo’s die er meteen weer bijkomen zodra je weer terugvalt in je oude patroon. Meestal komen er juist nog meer kilo’s bij omdat je je lichaam in een verhongering modus zet. Doordat je lichaam veel te weinig energie binnenkrijgt, komt je lichaam in een toestand waarin het vet vasthoudt en gewichtsverlies tegengaat om je te beschermen voor uithongering. Dit is dus niet wat je wil.
Daarnaast is een crashdieet, en daardoor vaak het skippen van vetten , niet goed voor je hormoonbalans . En al helemaal niet als je in de premenopauze bent.
Wat kan je WEL doen om fit de zomer door te gaan en niet aan te komen ? Hier komen de drie tips.
1. Reset je mindset
Schaamte is slopend voor je mindset. Schaamte verlaagt je energie en zorgt voor negativiteit. Dat gaat je zeker niet brengen waar je wilt zijn. Begin dus met jezelf te accepteren. Met jezelf waardevol te vinden zoals je bent. Of je nu te zwaar bent of niet. Je hoeft geen killerbody te hebben. Focus op de dingen die je mooi vindt aan jezelf. Kijk ook naar je karaktereigenschappen en benoem deze voor de spiegel.
Dit wil niet zeggen dat je niks wilt of hoeft te veranderen. Tenslotte wil iedereen een gezond en fit lichaam. Dat is ook belangrijk. Gezond zijn en energie hebben om dit drukke leven aan te kunnen en daardoor meer van het leven te kunnen genieten.
Blijvende verandering ga je echter alleen bereiken door zelfacceptatie en zelfliefde. Als je blij bent met jezelf, als je van jezelf houdt, is het makkelijker om een gezonde leefstijl te implementeren in je leven. Omdat het uitgangspunt anders is: Ik ga trainen en gezond eten omdat…
– ik mezelf er niet goed uit vindt zien OF
– ik ga trainen en gezond eten omdat ik het waard ben.
Voel je het verschil? Bij de laatste optie zal je veel makkelijker de juiste keuzes maken.
Ga dus met je mindset aan de slag en stel een doel voor jezelf. Bv ik wil 4 kg afvallen en sterker worden. Bedenk voor jezelf waarom je dit wilt. En stel jezelf die vraag meerdere keren. Dan kom je bij de diepste motivatie en dat gaat jou helpen om te starten EN vol te houden. Dus dan is het niet alleen fit voor even, maar fit voor het leven.
2. Zorg voor je lichaam
Ons lichaam bestaat uit miljoenen cellen die de juiste voeding nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Zorg dus dat je voldoende koolhydraten, eiwitten en goede vetten binnenkrijgt. Eet dus gevarieerd. Daarnaast helpen de volgende richtlijnen je al een eind op weg:
– Niet meer dan 4-5 eetmomenten per dag
– Zorg dat tijdens de lunch en het diner de helft van je bord uit groente bestaat
– Eet minimaal 3 dagen in de week je maaltijden binnen 8-12 uur (bv tussen 10 en 18 uur)
– Eet geen suiker
– Eet zo min mogelijk fabrieksmatig bewerkte producten
– Drink liever geen alcohol
– Drink max. 4 koppen koffie per dag (liefst zwart of met plantaardige of rauwe melk)
– Eet of drink minder zuivel (of plantaardige of rauwe zuivel)
– Eet zoveel mogelijk rauwe, gewokte of kort gekookte groenten
– Kauw je eten goed en neem de tijd om te eten. Ga altijd zitten en probeer zoveel mogelijk de eten met bestek.
Door deze richtlijnen toe te passen zal je al snel resultaat zien. Zonder dat je calorieën telt of jezelf aan het uithongeren bent. Nu begrijpen we dat het een grote stap is om meteen alle richtlijnen toe te passen als je dit niet gewend bent. Deel het dan op in kleine stapjes. Kies een paar richtlijnen uit waar je mee gaat starten en voeg er daar elke week of elke paar weken een paar aan toe.
3. Ga TRAINEN
Er is een verschil tussen bewegen en trainen. En dan is er ook nog een verschil tussen trainen en alles geven tijdens een training.
Veel vrouwen zijn ervan overtuigd dat een uur op de crosstrainer of een uur hardlopen op hetzelfde tempo effectief is omdat je dan wel 700 kcal in een uur verbrand.
Dit is echter helemaal niet zo effectief als je zou denken. Voor vrouwen is langer dan een uur trainen sowieso niet verstandig. Na drie kwartier trainen stijgt je cortisol level. Dat is het stresshormoon en zorgt ervoor dat je (buik)vet vasthoudt. Daarnaast ga je juist spieren afbreken als je te lang traint. Terwijl spieren zorgen voor een hogere stofwisseling en hogere vetverbranding.
De wetenschap maakt duidelijk dat kort trainen op een hoge intensiteit het meest effectief is voor de vrouw. Daarbij is krachttraining , juist voor vrouwen, enorm belangrijk. High intensity training en krachttraining zorgen voor een betere balans op het gebied van hormonen , voor een hogere vetverbranding en uiteindelijk voor een sterk, mooi gevormd lichaam.
Zorg dus dat je die spieren gaat trainen en de hartslag in intervallen omhoog brengt. Dit kan ook tijdens een hardloopsessie of op de crosstrainer. Zorg dat je niet op 1 tempo blijft trainen, maar maak er een intervaltraining van. Bv 30 seconden rustig tempo en, 20 seconden sprinten.
Dan heb je aan 20/30 minuten genoeg en is het effect vele malen groter, dan wanneer je op hetzelfde tempo traint.
Andere trainingen waar je aan kan denken zijn een HIIT workout, Barre workout , krachtoefeningen zoals lunge, squat, push ups met of zonder gewichten of een combat workout zoals Studio Punch & Kick.
Wil je deze zomer fit blijven, barsten van energie, & meer aankunnen? Start dan vandaag met thuis trainen en het verbeteren van je algehele leefstijl. Speciaal voor de zomerperiode hebben we de Fitte Summer deal ontwikkeld, inclusief een 8 weken trainingsprogramma met enkel 15 minuten workouts met eigen lichaamsgewicht. Die kan je dus overal mee naartoe nemen. Doe je mee?