40 jaar en premenopauze, klachten en tips

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Doe mee met de gratis Workout Challenge

The BIG 40 en de premenopauze
06 februari 2023 
4 min. leestijd

The BIG 40 en de premenopauze

Veertig! ‘Het leven begint op je veertigste’. Elke veertiger heeft dit op haar verjaardag ontelbare keren gehoord of gelezen. Geen gekke gedachte als je een jaar of 100 teruggaat in de tijd. Denk maar eens aan je overgrootmoeder of oma. Toen zij rond de veertig waren, hadden ze al volwassen kinderen met een eigen gezin. Zij hoefden geen verantwoordelijkheid meer te dragen voor hun eigen kroost. Het doel voortplanten, was volbracht. Het werd tijd voor een “eigen” leven. Wat in de praktijk neerkwam op het verzorgen van de kleinkids 😊.

Gaat dat gezegde tegenwoordig ook nog op?

Tegenwoordig starten we later met het stichten van een gezin, zijn we druk met onze ontwikkeling en proberen we alle ballen hoog te houden. En ja, na een rondje op de bekendste zoekmachine van de wereld, lees ik dat veertigers lekkerder in hun vel zitten en met plezier door het leven gaan!

Zelf ben ik een doorgewinterde veertigplusser die inderdaad lekker in haar vel zit. De onzekerheden van vroeger zijn verdwenen, ik weet wie ik ben, wat ik niet leuk vind en wat ik wil. Kortom ik geniet erg van mijn leven! Toch zijn er kanten aan het 40+ zijn die ik en meerdere vrouwen (en mannen) met mij, minder leuk vinden! Die lachrimpels die in één nacht dieper zijn geworden, een slappere huid en haar op plekken waar het helemaal niet nodig is.

Ook geestelijk verandert er iets, mist in het hoofd, van die dagen dat je je somber voelt of dat je ineens uit je, veel te hippe, slof schiet. Dit alles lieve dames heeft te maken met onze veranderende hormoonhuishouding, het voorstadium van de menopauze, de premenopauze. Dat dit al begint rond de veertig was iets waar ik nooit bij stil heb gestaan (en dat dit wel 10 jaar kan duren ook niet).

Wat gebeurt er in de premenopauze?

Het hormoonstelsel is een complexer proces dan wat ik in dit blog schrijf, maar hopelijk begrijp je straks wel waarom we bepaalde klachten hebben en wat je er zelf aan kunt doen. Een belangrijk hormoon voor vrouwen, oestrogeen, speelt een grote rol tijdens de premenopauze. Dit hormoon zorgt dat we in de pubertijd borsten krijgen, menstrueren, dat onze huid soepel blijft (en onze vagina) en zorgt voor sterke botten. Ook is oestrogeen nodig voor onze hersenen, voor de aanmaak van serotonine en endorfine. Stofjes die onder andere onze slaap en emotie reguleren en ons dat geluksgevoel geven.

Tijdens de premenopauze neemt de hoeveelheid oestrogeen geleidelijk af en ontstaat er een disbalans in onze hormonen. Ons lichaam gaat op zoek naar een nieuwe balans en de oestrogeenlevels schieten alle kanten op. Die stofjes in de hersenen die ons blij maken, krijgen minder oestrogeen dan nodig is en dat verklaart waar de wisselende stemmingen, slapeloosheid en die vage lichamelijke klachten (o.a. verstopping, plotselinge migraine, veranderende menstruatie, gewrichtsklachten) vandaan komen.

Moeten we ons nu 10 jaar “wiebelig” voelen?

Nee. Goed voor je lichaam zorgen is in deze fase superbelangrijk!

Tips bij premenopauze klachten

Een paar tips die je kunnen helpen als je na je veertigste klachten hebt die veroorzaakt worden door de premenopauze:

1. Verminder stress

Wanneer ons lichaam stress ervaart, met name langdurige stress, heeft dit een negatieve invloed op de aanmaak van oestrogeen. Stress wordt vaak gerelateerd aan werk, maar je kunt ook stress ervaren door alle ballen in de lucht te willen houden of altijd de perfecte (schoon)dochter/moeder/vriendin te willen zijn. Gooi eens een paar ballen naar een ander en leg de lat wat minder hoog voor jezelf!

2. Plan rustmomenten

Neem de tijd voor dat boek wat al een jaar op je nachtkastje ligt, ga met een vriendin naar de sauna of ga een lekkere wandeling maken in het bos. Gun je zelf me time en plan het ook in!

3. Blijf trainen

Sporten tijdens de premenopauze heeft veel voordelen. Bewegen is goed voor ons lichaam en onze geest (dat gevoel na een training dat je alles gegeven hebt, is een enorme boost voor je zelfbeeld!). Voeg krachttraining toe aan je trainingsschema, dit helpt je om vet te verbranden, spieren op te bouwen en zorgt dat je botten niet broos worden!

4. Eet gezonde, volwaardige voeding

Gezonde voeding is enorm belangrijk om premenopauze klachten te verminderen. Eet zo natuurlijk mogelijk: groenten, fruit, noten (ongezouten, ongebrand), verse vis, biologisch vlees en kip, peulvruchten (bonen, kikkererwten, linzen), gezonde vetten, langzame koolhydraten zoals havermout, beperk zuivel, beperk gluten en doe rustig aan met alcohol. Hou voor jezelf de 80-20 regel aan, waarbij 80% van je voeding gezond en volwaardig is en de overige 20% minder gezond. De kans is groot dat je je voeding aan moet vullen, omdat het tegenwoordig bijna onmogelijk is om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die ons lichaam zo hard nodig heeft.

5. Eet regelmatig een stukje pure chocolade

En je leest het goed, een STUKJE 😉 . Hoe puurder hoe beter. Cacao bezit belangrijke mineralen voor ons lichaam, zorgt voor een geluksgevoel en het schijnt ook nog een oppepper voor je libido te zijn!

6. Last but not least: knuffel veel!

Ook lichamelijk contact geeft ons geluksgevoel een oppepper! Laat deze fase je leven niet negatief beïnvloeden, deel de wijze lessen die je geleerd hebt met de jongere generatie en blijf de wereld ontdekken met een jonge geest!

Denk je bij al deze tips: dat is makkelijker gezegd dan gedaan?! Dan ben je niet de enige. En precies daarom hebben we bij Studio C Online het Fit40 college ontwikkeld. Met dit unieke online Fit40 college doe jij als (bijna) veertiger kennis op en breng je dat meteen in de praktijk. Met korte gevarieerde online workouts train jij waar en wanneer je wilt. Je gaat aan de slag met je mindset en voedings/leefstijlinformatie. De on- en offline coaching is jouw schop onder de kont waardoor je het dit keer gaat DOEN en volhouden. Voor blijvend effect. Fit voor het leven dus. Kijk hier voor meer informatie.

Liane werkt mee aan het Studio C Online platform als health coach met focus op voeding en hormonen. Ook verzorgt ze verschillende workouts op het platform. Ze heeft een nieuwe manier van leven gevonden na een hersenbloeding. Haar instagram account is @feelllife.


Reactie plaatsen