Dit doet een Barre workout met je lijf!

Misschien heb je al gehoord dat onze Doutzen Kroes er fan van is. Of je hebt je vriendinnen er al over horen praten. Iets langs zien komen op Facebook en Instagram: de barre workout.

Deze workout combineert in de basis ballet, pilates en functionele krachtoefeningen met als resultaat: een sterk, strak en vrouwelijk lijf.  By the way, barre klinkt als een ballerina workout, maar je hoeft echt geen ballerina skills te hebben om deze workout te kunnen doen.

De geschiedenis

Deze methode is ontwikkeld door professioneel balletdanseres Lotte Berk. Een rugblessure was de aanleiding om haar dansroutine te combineren met haar rugoefeningen, wat leidde tot een nieuw soort workout. In 1959 werd haar eerste studio een feit, in haar kelder in Londen. In 1971 bracht een Amerikaanse student de workout naar Amerika, waar ze een barre studio opende in New York. Al snel werden er allerlei variaties gecreëerd. Zo werd het populair waarna het vanuit de VS weer overwaaide naar Europa. Ook in Nederland is het enorm populair en dat is niet voor niets!

Wat is de barre workout?

Tijdens de barre workout wissel je snelle en vloeiende bewegingen af met krachttraining. En niet zomaar krachttraining. Je traint namelijk één spiergroep tegelijk, waarbij je heel veel herhalingen van kleine, precieze bewegingen maakt. Tot het punt dat de spieren moe worden. Op dat moment stop je niet, maar ga je juist nog even door.

Deze kleine spierbewegingen zijn genoeg om de spieren op te bouwen en elastischer te maken, maar niet om spierscheurtjes te maken waardoor de spier erg groot wordt. Zo worden de spieren sterker, maar niet bulky. Hierdoor creëer je een prachtig, getoned vrouwelijk lijf. Behalve dat je een mooi lijf krijgt, verbetert je houding en word je flexibeler. En wie wil dat nu niet!

Barre workouts zijn de perfecte aanvulling op bv een high intensity workout, krachttraining of hardloopschema, waarbij de spieren juist korter worden.

Wil jij toegang tot een grote variatie Barre workouts en nog vele andere workouts? Probeer Studio C Online nu 14 dagen gratis.

De voordelen

Een barre training heeft verschillende voordelen:

1. De kleine bewegingen kunnen je sterker maken

Een isometrische samentrekking is een beweging waarbij de spier aanspant zonder langer te worden. Dit is dus het tegenovergestelde van normale krachttraining waarbij de spier meestal lang en kort wordt (denk aan een bicep curl).
Door de kleine bewegingen kan je langer dezelfde houding aannemen waardoor je de spier continue aanspant. Isometrische bewegingen helpen om bepaalde spieren te isoleren. Je kan meer herhalingen doen met deze kleine bewegingen waardoor je spier op een totaal andere manier wordt uitgeput. 

Deze hoog-in-herhalingen, laag-in-gewicht oefeningen trainen de langzame spiervezels, die het uithoudingsvermogen van de spieren vergroten. Grote, samengestelde oefeningen trainen de snelle spiervezels die helpen met power en snelheid (denk aan een marathon rennen versus sprinten). Daarnaast maken isometrische bewegingen de spieren sterker zonder de pezen en aanhechtingen te belasten. Hierdoor is er een kleinere kans op blessures in vergelijking met de meer traditionele krachttraining. Vooral als je richting de 40 gaat, of de 40 gepasseerd bent, en hormoonveranderingen (premenopauze) impact hebben op je gewrichten en spieren, is dit een voordeel. 

2. Er worden meerdere spiergroepen tegelijk aangesproken

Barre is een super efficiënte workout aangezien je in elke oefening twee tot vier bewegingen uitvoert. Bijvoorbeeld vasthouden, pulseren, stretchen. Een voorbeeld hiervan is de squat waarbij je hakken gelift zijn. Je traint hierbij voornamelijk je quadriceps, maar je werkt tegelijkertijd ook aan kuiten, hamstrings, bilspieren en rug.
Daar komt bij dat het tegelijk trainen van al deze gebieden ook je hartslag omhoog brengt, wat weer leidt tot een hogere vetverbranding.

3. Je lijf gaat trillen

Dit gebeurt doordat je langere tijd in een bepaalde houding bent waarbij je ook nog eens kleine bewegingen maakt.
Trillen is een teken dat de spieren moe worden. Je spieren vertellen je dat ze het voelen. En dat is goed! Vooral als je op dat moment niet opgeeft, maar het trillen als het ware probeert te omarmen voor maximaal resultaat.

4. Weinig gebruikte spieren worden geactiveerd

Barre activeert de spieren die weinig gebruikt worden. Na een barre workout ontdek je spieren waarvan je niet eens wist dat je ze had! Niet altijd fijn, maar wel nuttig aangezien het belangrijk is al je spieren te activeren

5. Je kan gewicht verliezen

Afhankelijk van je eetpatroon, body type en fitness level ga je veranderingen van je lijf zien en voelen in drie weken tot drie maanden. Echter, grote veranderingen in je lijf zullen natuurlijk langer duren. Maar al dat harde werk zal zeker beloond worden: met barre training ontwikkel je een natuurlijke kracht, sierlijkheid, een goede houding, core strength, meer flexibiliteit en mooie ronde billen. Dat laatste is natuurlijk mooi meegenomen!

Ik wil Barre workouts 14 dagen gratis proberen.

6. Het vermindert of voorkomt rugklachten

Tijdens een Barre workout doe je veel oefeningen en stretches die helpen om rugpijn te verminderen en de rug sterker te maken. Hieronder vind je een aantal van onze favoriete barre oefeningen.

Voorbeelden van barre workouts

1. De plank

Een sterke core is de sleutel tot het verminderen van rugklachten en het voorkomen van blessures. Je core bestaat uit wel 29 spieren in je buik, lage rug en bekkengebied. Deze spieren vormen als het ware het korset van je lichaam. Ze helpen je bij alle dagelijkse activiteiten, zoals het dragen van een zware boodschappentas, het optillen van je kind, maar ook bij (trap)lopen, opstaan en zitten. Het is dus belangrijk dat deze spieren sterk zijn.

De plank, op de knieën of voeten, is een perfecte oefening om je core sterker te maken. Het is bij deze oefening belangrijk dat je je heupen in lijn houdt met je schouders. Dit vermindert de druk op de lage rug. Daarnaast span je dan de TA spier (transversus abdominis) aan. Dit is een diepe buikspier die je hele core en bekkengebied steun geeft. De plank kent veel variaties die je core alleen maar sterker maken. In een barre workout wordt de plank in allerlei variaties toegepast.

De plank is een goed voorbeeld van een barre oefening

2. Floor Zinger

Dit is een goede oefening voor een goede rompstabiliteit. Je zit in een tafelpositie op handen en knieën. Vervolgens strek je een been helemaal uit. Hierbij houdt je je heupen recht en stabiel. Ook deze oefening kent veel variaties. Zo kun je je tegenovergestelde arm ook liften. Of je beweegt je gestrekte been met kleine pulsjes of grote bewegingen naar de zijkant. Belangrijk bij deze oefening is om de ribbenkast op te tillen om de druk op de lage rug te verminderen, terwijl de buikspieren en rugspieren samengetrokken worden.

 

Floor Zinger oefening voor goede rompstabiliteit

3. Hip lift

Bij deze oefening til je alleen je heupen en taille van de vloer. Je ribbenkast duw je naar beneden waardoor het bovenlichaam gestabiliseerd wordt. Tijdens een barre workout komt deze oefening regelmatig voor in veel verschillende variaties. Denk aan grote bewegingen op en neer, kleine pulses op en neer, op de tenen, voeten dicht bij elkaar, voeten verder uit elkaar en dansen met de heupen. Vooral dat laatste is uitdagend. Je activeert veel verschillende spieren, waaronder de diepe buikspieren en de rugextensoren. Daarnaast zorgen de op en neergaande bewegingen van het bekken tijdens het ‘dansen’ voor een actieve rek in de wervels. Al met al dus een superfijne en effectieve oefening.

 

De Hip Lift activeert veel verschillende spieren

De Barre Workout heeft dus ontzettend veel voordelen. Het is een fijne training om onderdeel te laten zijn van je workout routine.

Waarom je niet ALLEEN barre workouts moet doen

1. Je werkt minder aan functionele kracht

Functionele kracht is belangrijk bij de dagelijkse bewegingen, zoals traplopen, dozen optillen, boodschappen en kinderen dragen.
Functionele kracht ontwikkel je juist door samengestelde bewegingen (oefeningen waarbij je meer spieren gebruikt).
Bij traditionele krachttraining worden je spiervezels maximaal aangesproken, waarbij je een hogere hartslag krijgt wat leidt tot meer vetverbranding. Daarom wordt een barre klas vaak aangepast ten opzichte van de traditionele workout en worden er wel functionele bewegingen toegevoegd.
Je wilt je lijf tenslotte niet trainen om te dansen, maar voornamelijk om lekker te leven.

2. Je hart wordt niet genoeg uitgedaagd

De cardio die in een barre klas aan bod komt is niet voldoende voor cardiovasculaire gezondheid en voor vetverbranding ná je workout. Als je doel dus vet verbranden is, is het zeker aan te raden om een barre training aan te vullen met een high intensity cardio workout.

Er kan stagnatie plaats vinden

Zoals dit bij elke training of workout het geval is, kan je lichaam gewend raken aan een barre workout als de intensiteit iedere klas hetzelfde is. Echter, als er gewichtjes, ballen, elastieken of andere elementen toegevoegd worden, zal je geen plateau raken en blijf je je lijf uitdagen.

Conclusie

Barre workout is fine-tuning voor je lijf. Het is totaal anders dan zware krachttraining, omdat je juist veel herhalingen doet, meestal met eigen lichaamsgewicht. Naast barre is het aan te raden om cardio workouts aan je sportschema toe te voegen om je hartslag omhoog te brengen.

Uiteindelijk zorgt een combinatie van verschillende workouts ervoor dat je het beste en fitste lichaam krijgt. En… it is all about the balance; lift, ren, spring, zwem, doe een barre workout, dans enz.

Doe vooral iets waar JIJ gelukkig van wordt.

Mix je workouts, blijf je lijf bewegen terwijl je vooral focust op trainingen die je algehele kracht en uithoudingsvermogen verhogen. Doe dat en je wordt die fantastische, fitte vrouw voor de rest van je leven die zonder problemen de premenopauze doorgaat. 

Wil jij barsten van energie, een fitter en strakker lijf hebben & meer rust in je hoofd? Probeer Studio C Online nu 14 dagen gratis. Ga direct aan de slag!