7 voordelen van sporten tijdens de premenopauze

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Doe mee met de gratis Workout Challenge

sporten tijdens de premenopauze

7 Voordelen van sporten tijdens de premenopauze

7 Voordelen van sporten tijdens de premenopauze

1. Soepel en fit blijven

Tijdens de premenopauze kun je als vrouw door verschillende factoren wat stijver worden. Een belangrijke oorzaak daarvoor is een afname van oestrogeen. Dit is een hormoon dat een rol speelt bij het behoud van soepele gewrichten en spieren. Oestrogeen helpt namelijk om je collageengehalte op peil te houden en dat zorgt voor elasticiteit en flexibiliteit in je lichaam.

Wanneer de oestrogeenspiegels beginnen te dalen tijdens de premenopauze, kan dit leiden tot een vermindering van collageen en vocht in de gewrichten en spieren. Dit kan resulteren in stijfheid, stramme spieren en gewrichtspijn.

Daarnaast kunnen veranderingen in de hormoonbalans ook invloed hebben op de mate van ontstekingen in het lichaam, wat kan bijdragen aan stijfheid en ongemak. Je vetzurenbalans speelt hier een belangrijke rol bij. 

Daarom is het zo belangrijk om tijdens de premenopauze actief te blijven en goed voor je lichaam te zorgen. 

Sporten helpt je spieren soepel en sterk te houden, waardoor je flexibel blijft en dagelijkse activiteiten gemakkelijker kunt uitvoeren. Door regelmatig te sporten, kun je je energieniveau verhogen en vermoeidheid verminderen, waardoor je je over het algemeen fitter voelt.

2. Minder gevoelig voor blessures

Door regelmatig te sporten en je spieren te versterken, verbeter je je houding en balans. Het is dus juist voor vrouwen zo belangrijk om met spier/krachttraining aan de slag te gaan. Dit kan helpen om het risico op blessures, zoals verstuikingen en verrekkingen, te verminderen. Sterke spieren en een betere lichaamscontrole zorgen ervoor dat je jezelf beter kunt beschermen tijdens het sporten en in het dagelijks leven.

3. Positieve stofjes voor je brein

Sporten stimuleert de afgifte van endorfines, ook wel bekend als de 'gelukshormonen'. Deze natuurlijke chemicaliën in je brein kunnen je humeur verbeteren, stress verminderen en zelfs symptomen van depressie helpen verlichten. Tijdens de premenopauze, wanneer hormonale schommelingen kunnen leiden tot stemmingswisselingen, kan sporten een krachtige manier zijn om je mentale welzijn te bevorderen.

4. Sporten helpt je hormoonbalans te reguleren

Tijdens de premenopauze treden er belangrijke hormonale veranderingen op in het vrouwelijk lichaam. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het reguleren van de hormoonbalans, waardoor symptomen zoals opvliegers, stemmingswisselingen en slaapproblemen kunnen verminderen. Sporten kan ook bijdragen aan een betere bloedcirculatie en een gezonde stofwisseling, wat essentieel is voor het behoud van een gezond lichaamsgewicht. Natuurlijk spelen voeding en het voorkomen van stress hier ook een belangrijke rol. Uiteindelijk gaat het om het totaalplaatje en is sport niet de enige factor die je kan helpen. 

5. Voorkom gewichtstoename tijdens de overgang

Veel vrouwen ervaren een toename in lichaamsgewicht tijdens de overgang. Merk je dat ook? Door regelmatig te sporten en krachttraining op te nemen in je routine, kun je spiermassa opbouwen. Spieren verbranden meer calorieën dan vet, zelfs in rust. Dus als je meer spiermassa hebt, kun je je stofwisseling verhogen. Dàt helpt die ongewenste gewichtstoename tijdens de premenopauze voorkomen of verminderen.

6. Sporten is goed voor je mindset

Sporten heeft niet alleen fysieke voordelen, maar kan ook een positieve invloed hebben op hoe je jezelf mentaal voelt. Het kan helpen om stress te verminderen, je zelfvertrouwen te vergroten en je algehele welzijn te verbeteren. Regelmatig sporten geeft je de kans om even tijd voor jezelf te nemen en je gedachten te verzetten. Dat is extra waardevol én nodig als je als moeder vaak veel ballen tegelijk in de lucht moet houden. 

7. Samen sporten is super

Samen sporten met vrouwen van dezelfde leeftijd kan enorm stimulerend en motiverend zijn. Door samen te sporten, kun je ervaringen uitwisselen, je successen vieren en elkaar door dips of teleurstellingen slepen. Het is een mooie manier om sociale banden te versterken, nieuwe vriendschappen te sluiten en je gesteund te voelen in je gezondheidsreis.

Sporten tijdens de premenopauze

In onze praktijk zien we vooral rugklachten minder worden. Veel vrouwen hebben daar last van en sterke spieren dragen bij aan het verminderen van die klachten. Maar zoals we hierboven al schetsen is er nog een ander groot voordeel en dat is dat je je echt stukken beter voelt dankzij sport. Zeker tijdens de premenopauze. We horen regelmatig opmerkingen als: 'met dat half uurtje sporten glijdt de hele dag van me af'. Of: 'ik voel me sterker en krachtiger'. 

Een gezonde levensstijl ontwikkelen gaat je dus op alle vlakken zoveel brengen. Wij zeggen altijd: niet fit voor even, maar voor het leven. En dus ook fit de premenopauze door.

Wij weten precies wat je voelt en doormaakt

We hebben inmiddels al heel wat vrouwen gesteund tijdens hun reis door de premenopauze en daarna. In het Fit40 College, zien we hun klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen.  Dat komt door de persoonlijke coaching die we bieden en omdat we je de juiste tools en tips geven. Daarmee ga je EN echt effectief trainen EN op je voeding letten EN je stresslevel verlagen. 

Hoe zou het voor jou zijn als je straks geen hoofdpijn meer hebt, ’s ochtends niet meer moe opstaat, minder PMS klachten en dips ervaart? Ofwel: hoe zou het zijn als je straks weer echt lekker in je vel zit? 

Kijk dan of het Fit40 College iets voor je is: in 12 weken weer gezond voor het leven!




 

Reactie plaatsen