- Doe mee met de gratis Workout Challenge
- De premenopauze herken je aan deze symptomen
- Premenopauze: Vanaf welke leeftijd begint het?
- Fysieke klachten tijdens de premenopauze
- Mentale klachten tijdens de premenopauze
- Emotionele klachten tijdens de premenopauze
- Wat merk je tijdens het sporten van de premenopauze?
- Tips om symptomen te verminderen of ermee om te gaan (accepteren)
De premenopauze herken je aan deze symptomen
Premenopauze: Vanaf welke leeftijd begint het?
Stel je voor: je bent een vrouw in de bloei van je leven. Je bent in de veertig, geniet volop van je drukke gezinsleven alhoewel al die ballen hoog houden soms ook een uitdaging kan zijn. En dan merk je dat er veranderingen in je lichaam en geest beginnen op te treden. Je vraagt je af: "Zou dit de premenopauze (pre-overgang) kunnen zijn?" Het antwoord is ja. De premenopauze, ook wel bekend als de perimenopauze, begint meestal in de late jaren dertig tot het begin van de vijftig. Het is de fase voorafgaand aan je laatste menstruatie (de menopauze). Doordat je eierstokken stoppen met het aanmaken van bepaalde hormonen, gaat je hormoonhuishouding schommelen waardoor je overgangsklachten kunt krijgen. De leeftijd en de mate waarin verschilt per persoon en is oa. afhankelijk van je leefstijl.
Fysieke klachten tijdens de premenopauze
De premenopauze brengt een aantal fysieke klachten met zich mee. Je kunt merken dat je menstruatiecyclus onregelmatig wordt en dat je vaker last hebt van hevigere of juist lichtere bloedingen. Opvliegers kunnen ook hun intrede doen, waarbij je plotseling een warmtegolf voelt die zich door je lichaam verspreidt. Daarnaast kunnen slaapproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn en gewichtstoename voorkomen. Je kunt ook merken dat je spieren en gewrichten stijver worden. Je libido kan verminderen en daarbij kan je last krijgen van vaginale droogheid. En moet je ineens vaker het doucheputje van haren ontdoen, vind je haren op je kussen of zit je borstel vol na een borstelsessie? Yep, ook dit kan met de premenopauze te maken hebben. Deze fysieke veranderingen kunnen behoorlijk vervelend zijn. Dan is het toch fijn te weten dat je niet de enige bent.
Mentale klachten tijdens de premenopauze
Naast fysieke klachten kunnen er ook mentale klachten optreden tijdens de premenopauze. Je kunt merken dat je vergeetachtiger wordt en moeite hebt om je te concentreren. Je kan het gevoel hebben dat er watten in je hoofd zitten. Misschien vraag je je wel eens af: ben ik soms al dement aan het worden? Dat is dus niet zo, het heeft alles met de premenopauze te maken.
Stemmingsschommelingen kunnen ook voorkomen, waarbij je de ene dag vol energie en positiviteit zit, en de volgende dag overweldigd en prikkelbaar bent. Deze veranderingen in je mentale toestand kunnen verwarrend zijn en je het gevoel geven dat je de controle verliest. Maar weet dat het normaal is en dat er manieren zijn om ermee om te gaan.
Emotionele klachten tijdens de premenopauze
De premenopauze kan ook emotionele klachten met zich meebrengen. Je kunt je prikkelbaarder voelen en sneller geïrriteerd raken door kleine dingen. Angstgevoelens en stemmingswisselingen kunnen ook intenser worden. Je kunt je verdrietig, boos of angstig voelen zonder duidelijke reden. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze emoties normaal zijn en geen teken van zwakte. Zorg goed voor jezelf en zoek steun bij vrienden, familie of een professional als je merkt dat deze emotionele klachten je dagelijks leven beïnvloeden.
Nou, dat is een hele lijst aan (potentiële) klachten. Alleen dit lezen zou je al depressief kunnen maken. Gelukkig zijn er genoeg zaken die je aan kunt pakken om gewoon door die premenopauze te rollen. Wat precies? Allereerst is bewegen en trainen ontzettend belangrijk.
Wat merk je tijdens het sporten van de premenopauze?
Hoe beïnvloedt de premenopauze nu jouw workouts en trainingen? Het heeft zeker invloed, maar je hoeft je sportkleding niet in de kast te laten hangen. Juist niet! Zorg er alleen voor dat je rekening houdt met bepaalde klachten of aanpassingen maakt waar nodig.
Verminderd energieniveau - Even een dipje?
Soms voel je je misschien niet zo energiek als vroeger. Dat kan invloed hebben op je motivatie, maar dat betekent absoluut niet dat je helemaal moet stoppen. Pas je training aan je energieniveau aan. Kies voor lichtere workouts op dagen dat je je wat vermoeider voelt. En vergeet niet, zelfs een korte wandeling kan wonderen doen om je energie een boost te geven! Daarbij kan een lekkere workout je juist ook weer de energie geven die je graag wilt hebben.
Stijfheid en gewrichtspijn – Zo smeer je de boel wat beter
Omdat stijfheid en gewrichtspijn kan toenemen in de premenopauze, is het raadzaam wat extra tijd aan de warming-up en stretching te besteden voordat je begint. Dit helpt je spieren op te warmen en je gewrichten flexibeler te maken. Luister naar je lichaam en neem de tijd om op te warmen voor je aan de slag gaat.
Opvliegers en zweetbuien tijdens een workout?
Opvliegers en zweetbuien kunnen soms op onverwachte momenten toeslaan, zelfs tijdens je workouts. Maar laat je niet tegenhouden! Kies voor ademende sportkleding en draag lagen die je gemakkelijk kunt uitdoen als je het warm krijgt. Houd altijd een handdoek bij de hand om het zweet af te vegen en zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft. Je hebt power genoeg, dus die hitte kan jij prima aan. En weet dat opvliegers komen en ook weer gaan.
Veranderingen in lichaamssamenstelling – werk aan die spieren!
Tijdens de premenopauze verandert je lichaamssamenstelling. Spiermassa kan afnemen en vaak neemt je vetpercentage toe. Maar laat dat je niet ontmoedigen! Door krachttraining toe te voegen aan je routine, kun je spierverlies tegengaan en je stofwisseling een boost geven. Dus pak die gewichten op en vertraag het proces van spierafname.
Stemmingsschommelingen en stress - Laat de endorfines stromen.
We weten allemaal dat sporten een fantastische manier is om stress te verminderen en je humeur te verbeteren. Dus zelfs als je te maken hebt met stemmingsschommelingen en stress tijdens de premenopauze, vergeet dan niet dat je workouts je kunnen helpen. Plan je bewegingssessies in je agenda en zie ze als momenten voor jezelf. Laat die endorfines stromen en laat de stress zo verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Kortom, de premenopauze kan zeker invloed hebben op het sporten, maar het betekent niet dat je moet stoppen. Pas je routine aan je behoeften aan, luister naar je lichaam en wees lief voor jezelf. Het belangrijkste is om actief te blijven en te genieten van het bewegen, wat je ook doet. Dus trek die sportkleding aan, neem de uitdagingen met een glimlach en blijf stralen tijdens je premenopauze-avontuur!
Sportadvies tijdens de premenopauze
Als je wilt beginnen met sporten tijdens de premenopauze, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en je activiteiten aan te passen aan je eigen behoeften en mogelijkheden. Kies voor activiteiten die je leuk vindt, zoals wandelen, fietsen of dansen en kies voor workouts waar je plezier aan beleeft. Begin langzaam en bouw geleidelijk aan je kracht en uithoudingsvermogen op. Zodra je ziet dat je vooruit gaat, wordt sporten vanzelf leuk en krijg je zin om door te zetten. Vergeet niet om voldoende rustdagen in te plannen om je lichaam te laten herstellen. En bovenal, wees lief voor jezelf en geniet van het proces. Sporten is juist in deze fase van je leven een must om jezelf goed en energiek te voelen. Je spieren trainen is in deze fase nog veel belangrijker dan toen je jonger was. Wandelen en fietsen is dus niet genoeg. Spier- en krachttraining zal echt een enorm verschil voor je maken.
Tips om symptomen te verminderen of ermee om te gaan (accepteren)
Hoewel de symptomen van de premenopauze soms uitdagend kunnen zijn, zijn er verschillende manieren om ze te verminderen of ermee om te gaan. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden of te gaan implementeren in je leven, inclusief voldoende lichaamsbeweging en (kracht)training, een uitgebalanceerd dieet (groente, fruit en de juiste combi van goede vetten, eiwitten en koolhydraten), voldoende slaap en stressmanagementtechnieken zoals meditatie of ademhalingsoefeningen. Check ook bij een health professional, (hormoon)therapeut of huisarts over supplementen die kunnen helpen bij het verminderen van symptomen. In onze huidige maatschappij is het vrijwel onmogelijk om alle voedingsstoffen die we nodig hebben uit onze voeding te halen. Je voeding aanvulling is dus essentieel. En helemaal in deze fase van je leven.
Zorg er daarnaast voor dat je support om je heen hebt van vriendinnen en familie, zodat je je gesteund voelt tijdens deze fase van verandering. Praat eerlijk over de veranderingen die je merkt, en lach er vooral ook om. Lachen helpt je om bepaalde klachten te relativeren en om je beter te voelen.
Zorg goed voor jezelf tijdens de premenopauze
De premenopauze kan een turbulente periode zijn, maar vergeet niet dat je niet alleen bent. Veel vrouwen ervaren vergelijkbare symptomen en worstelen met dezelfde uitdagingen. Neem de tijd om goed voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal, omdat dat je juist helpt om beter voor die ander te zorgen. Zo word je niet gezien als die hormonale bromtol, maar word of blijf je het stralende middelpunt in je gezin en je omgeving. Iedere vrouw heeft het recht om tot bloei te komen, en laat nu juist deze periode in je leven daar geschikt voor zijn. Tenslotte hebben je veertiger jaren ook enorm veel voordelen. Je hebt inmiddels ontdekt wie je bent en wat je wilt, je trekt je minder van anderen aan, je kinderen worden ouder waardoor je weer meer ruimte voor jezelf en je eigen persoonlijke ontwikkeling krijgt.
Hoe zou het voor je zijn als je de energie hebt en houdt om weer iets voor jezelf op te pakken? Hoe zou het voor je zijn als je alle bovengenoemde klachten kunt minimaliseren? Ofwel: hoe zou het zijn als je een krachtige vrouw bent die deze fase van haar leven met energie en een grote glimlach doorgaat?
Kijk dan of het Fit40 College iets voor je is: in 12 weken weer fit voor het leven!