Sporten voor een beter humeur en stressvermindering tijdens de premenopauze

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Thuis sporten

Sporten voor een beter humeur en stressvermindering tijdens de premenopauze

Sporten is niet alleen goed voor je lichamelijke conditie, het heeft ook een enorm positief effect op je humeur en gemoedstoestand. Dit geldt voor iedereen, maar is vooral belangrijk voor vrouwen in de premenopauze. In deze levensfase gebeuren er namelijk veranderingen in je lichaam die invloed hebben op je gevoel van geluk en op je stresslevel.

Tijdens de premenopauze neemt de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron af. Deze verandering kan invloed hebben op de aanmaak van serotonine, het hormoon dat je humeur reguleert. Minder serotonine kan leiden tot een minder blij gevoel en meer stress. Progesteron werkt als een natuurlijke rustgever, dus als er minder van dit hormoon is, kun je ook gevoeliger worden voor stress.

Maar hier komt het goede nieuws: door te sporten kun je een deel van deze nadelen opheffen. Heb je ooit na een rondje hardlopen of een sportsessie een golf van blijdschap gevoeld? Dit is niet zomaar een toevallig gevoel; het is een krachtige reactie van je lichaam op beweging. Sporten doet meer dan alleen je lichaam in vorm houden. Het is een fantastische manier om je gelukkiger, energieker en meer ontspannen te voelen. Als je begint met regelmatig sporten, zul je snel de voordelen merken. Je voelt je levendiger en vrolijker, en je merkt dat stress minder vat op je heeft. Hoe dit komt, gaan we je hieronder uitleggen. 

Jouw lichaam als chemische fabriek

Wanneer je sport, begint je lichaam 'gelukshormonen' aan te maken. Deze hormonen, die je een goed gevoel geven, beginnen al te werken na zo'n 20 tot 30 minuten actief bewegen.

Serotonine voor een beter humeur

Een van deze hormonen, serotonine, staat bekend om het verbeteren van je stemming. Het helpt je om je gelukkiger en zelfverzekerder te voelen. Dit hormoon speelt ook een rol bij het verminderen van stress, waardoor je je meer ontspannen kunt voelen na een goede workout. We hebben je net uitgelegd dat door je veranderende hormonen de aanmaak van serotonine afneemt. Door regelmatig te trainen, zorg je juist voor meer serotonine waardoor je je dus happy gaat of blijft voelen. 

Endorfine voor geluk

Endorfine, ook wel bekend als de 'feel-good' stof, wordt geproduceerd tijdens fysieke inspanning en geeft je een gevoel van geluk en soms zelfs euforie. Het is leuk om te weten dat endorfine niet alleen vrijkomt tijdens sporten, maar ook bij andere plezierige activiteiten, zoals seks. 

Dopamine voor motivatie

Dan is er dopamine, het hormoon dat zorgt voor motivatie en een beloond gevoel. Wanneer je lichaam dopamine aanmaakt, voel je je gemotiveerd om door te gaan met sporten. Dit hormoon helpt ook je concentratie te verbeteren en verhoogt je humeur.

Sporten tegen stress

Naast het produceren van deze gelukshormonen, biedt sporten een geweldige manier om even te ontsnappen aan dagelijkse stress. Door je te concentreren op de beweging, kun je je zorgen en piekergedachten even opzijzetten. Dit helpt om je hoofd leeg te maken en biedt ruimte voor nieuwe ideeën en creatieve gedachten.

Beter slapen door sport

Een ander belangrijk voordeel van sporten is de impact op je slaappatroon. Doordat in de premenopauze je steeds minder progesteron aanmaakt, slaap je vaak minder goed. Door regelmatig te sporten, kun je beter en dieper slapen. Dit leidt ertoe dat je je de volgende dag frisser en energieker voelt. Dit komt niet alleen door de fysieke vermoeidheid, maar ook doordat je lichaam meer melatonine aanmaakt, het hormoon dat je helpt bij het reguleren van je slaap. Beweeg je ook nog eens buiten en voor 10 uur in de ochtend? Dan is je melatonine-aanmaak in de avond nog hoger. Lekker naar buiten dus!

Sporten als deel van je dagelijks leven

Het opnemen van sporten in je dagelijkse routine hoeft niet ingewikkeld te zijn. Of het nu gaat om een wandeling in de ochtend, een pilates, barre, HIIT of krachttraining thuis, of een bezoek aan de sportschool, elke vorm van beweging telt. Het belangrijkste is om iets te vinden wat je leuk vindt en wat bij je past. Dit maakt het gemakkelijker om consequent te blijven en van de vele voordelen te genieten.

Dus, als je in de premenopauze bent en je merkt dat je humeur en stressniveaus veranderen, onthoud dan dat sporten een simpele en effectieve manier kan zijn om je beter te voelen. Het is een natuurlijke manier om je lichaam te ondersteunen en de uitdagingen van de premenopauze aan te gaan. Waarom zou je dus niet vandaag nog beginnen met deze leuke en gezonde gewoonte?

Reactie plaatsen