Welke Ervaringen Hebben Vrouwen Tijdens de Premenopauze?

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Welke ervaringen hebben vrouwen tijdens de premenopauze?
09 november 2023 
5 min. leestijd

Welke ervaringen hebben vrouwen tijdens de premenopauze?

Als vrouw sta je sterk in je schoenen. Of meer nog: je moet in deze maatschappij wel sterk in je schoenen staan. Je bent moeder, partner, werkneemster of werkgever, vriendin, misschien wel mantelzorgster en zoveel meer. Maar dan kom je in een fase van je leven waar je lichaam je in de steek lijkt te laten: de premenopauze. Voor dit artikel hebben we niet alleen een beroep gedaan op deskundig onderzoek, maar ook op persoonlijke verhalen en ervaringen van vrouwen om ons heen, van vrouwen in de online ledenomgeving van het platform en coaching sessies. Het doel? Jou een realistisch en oprecht beeld geven van wat je kunt verwachten en hoe je ermee om kunt gaan. En vooral je te laten weten dat bepaalde veranderingen niet gek zijn en dat je samen sterk staat. 

Hoe lang duurt de premenopauze?

Premenopauze, ook wel de perimenopauze genoemd, is als een verrassingstrip waarvan je de duur niet weet. Het kan een paar jaar duren, maar ook meer dan tien jaar. Je lichaam is aan het veranderen en dat merk je aan alles. Van de eerste onregelmatige menstruaties tot dat moment waarop je menstruatie helemaal uitblijft, de overgang naar de menopauze is een geleidelijk proces.

In de cijfers uit ons eigen onderzoek blijkt dat 18% erge klachten ervaart, 29% al iets van overgangsklachten merkt. 46% heeft geen buitensporige klachten. Maar hoe vertalen deze getallen zich in het dagelijks leven?

Laten we duiken in de verhalen van echte vrouwen. 

Persoonlijke ervaringen premenopauze

Monique van E., 47 jaar, gaf aan dat vooral afvallen een probleem was. Ze bleef hetzelfde eten en bewegen, en toch kwamen de kilo’s eraan. Ook Tamara en Lenny beamen dit. Wat ze ook doen, er gaat geen gram af.

Voor Monique was dit een reden om mee te doen aan het Fit40 College, een traject dat zich richt op de veertiger. Trainen, gezond eten en werken aan de mindset zijn onderdelen van het traject. Na jaren van alles geprobeerd te hebben, besloot ze toch nog een poging te wagen. Haar afvaldoel was 3 kilo. Aan het einde van het traject schreef ze het volgende:

"Heel erg bedankt voor het inspirerende traject waarin ik ook nog mijn doelen behaald heb! Wat mij eerder niet meer lukte, 3kg afvallen, is nu wel gelukt. De meeste leefregels volg ik, zoals nuchter bewegen (wandel elke ochtend een uur met de hond voor het ontbijt), 3 maaltijden per dag en vooral meer eiwitten en goede vetten. Ik denk dat dit laatste heeft gezorgd voor het gewichtsverlies. En natuurlijk 3/4 keer per week trainen! Dat heeft mij zoveel meer energie en kracht opgeleverd dus ik blijf dit zeker doen!"

Aankomen in deze fase van je leven komt veel voor. Dit heeft te maken met het veranderen van je hormonen. Je oestrogeenlevel gaat dalen. Oestrogeen wordt voor een deel uit vet gehaald. Dat is de reden dat er vaak buikvet ontstaat. Het is een mechanisme van je lichaam om er toch voor te zorgen dat het nog wat oestrogeen kan aanmaken. Een paar kilo gedurende de hele periode aankomen is geen probleem. We zien echter vaak dat het niet bij een paar kilo blijft. En dat wil je voorkomen. 

Wat komen wij in de praktijk nog meer tegen?

Wat ook veel voorkomt is stijfheid en pijnlijke gewrichten. Je kunt nu denken: dit hoort nu eenmaal bij het ouder worden. En dat is deels ook zo. Behalve dat de oorzaak een tekort aan de juiste voedingsstoffen kan zijn, heeft het ook een hormonale oorzaak. Wederom speelt het hormoon oestrogeen een rol. Het eiwit collageen houdt ons flexibel en soepel. Laat oestrogeen nu een belangrijke rol spelen bij de aanmaak van collageen. Doordat de oestrogeenspiegel daalt in de premenopauze, verlies je soepelheid in onder andere je huid, spieren en pezen. Daardoor krijg je meer rimpels en word je dus stijver.  

Door dit proces is het des te belangrijker in deze fase van je leven om stretching en mobility toe te voegen aan je trainingsroutine. Dit houd je soepel en zorgt er ook voor dat je oefeningen goed uit kunt blijven voeren en dat de kans op blessures verkleint.

Dit is een van de redenen waarom je naast intensieve workouts ook Studio Stretch & Relax en Studio Power Pilates op het Studio C Online platform vindt. Daarnaast kan stijfheid en pijnlijke gewrichten ook chronische ontsteking als oorzaak hebben, wat je met de juiste verhouding vetzuren, genoeg vezels en veel beweging op kunt lossen. 

Wat zijn onze eigen ervaringen?

Wij zijn zelf begin 40. We hebben weinig klachten, maar kleine veranderingen zijn wel merkbaar. Zo heeft Christina last van haaruitval en regelmatig nachtelijk zweten. Ik krijg te maken met onregelmatige menstruatie. De ene keer 6 weken, dan 4 weken en dan ineens 2 weken. Er is dus geen peil meer op te trekken. Verder merk ik dat ik in een ruimte waar veel gepraat wordt en veel lawaai is, ik sneller overprikkel raak. Liane, onze hormooncoach, vertelde dat dat dus ook door de hormoonveranderingen kan horen. Daarnaast is wijn echt geen goed idee meer als ik nog een beetje wil slapen. Na 1 of 2 glaasjes kan ik er donder op zeggen dat ik de halve nacht wakker lig. 

Het is helaas een feit dat je pech kunt hebben en veel klachten krijgt. Die klachten variëren enorm: van opvliegers tot stemmingswisselingen, van slaapproblemen tot een plotselinge gewichtstoename. Er is geen magische pil die alles oplost, maar aanpassingen in je leefstijl kunnen wel degelijk een verschil maken. Regelmatig sporten, gezond eten, en de juiste supplementen kunnen je helpen je beter in je vel te voelen.

En weet je wat misschien nog wel het belangrijkste is? Onderlinge steun en advies. Samen kunnen we het verschil maken. Door onze ervaringen te delen, halen we het onderwerp uit de taboesfeer en bieden we elkaar de steun die we zo hard nodig hebben. Wat daarbij wel belangrijk is, is dat het niet een te grote focus krijgt. Tenslotte is het ook zo: alles wat je aandacht geeft, groeit. Waardoor je het als excuus gaat gebruiken:

“Ik heb geen fut om te sporten, heeft met de premenopauze te maken”.

“Ik doe lekker alleen stretch & relax en Pilates en geen HIIT meer, want dat kunnen m’n gewrichten niet aan. Komt door de premenopauze”. 

“Ik eet maar raak, want afvallen is in de premenopauze toch bijna niet mogelijk”

Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Want juist door veel bewegen, gezonde voeding en de juiste aanvullende voeding is de kans erg groot dat je de klachten tot een minimum beperkt. Vraag jezelf dus altijd af: gebruik ik het nu als een excuus, of is het echt beter voor mijn lichaam om het nu even rustig aan te doen?

Het is oké om niet oké te zijn

Wel is het goed om je bewust te zijn van de klachten die de hormoonveranderingen met zich mee kunnen brengen, zodat je jezelf niet onzeker voelt over wat er met je aan de hand is. Wees dan dus niet bang om hulp te vragen en je verhaal te doen. Het is oké om niet oké te zijn. Ons online workout platform is meer dan een plek voor lichaamsbeweging; het is een groep mooie vrouwen waar je terecht kunt voor die extra steun. Wil je je krachtig en gesteund voelen tijdens deze turbulente periode? En je leefstijl optimaliseren zodat je klachten tot het minimum beperkt? Kijk dan eens of Studio C Online iets voor je is. Of zoek een andere fitcommunity die bij je past. Samen staan we sterk.

Dus, lieve moeders, trek je sportpak aan, pak die gewichten op, vul je koelkast met de juiste voeding en laten we samen de uitdaging aangaan. Niet alleen voor ons lichaam, maar ook voor onze geest. Dat laatste is net zo belangrijk.

Wil jij met een kleine groep vrouwen echt serieus aan de slag met je lichaam, je hormonen en je mindset? In het Fit40 College ga jij thuis trainen, leren waarom je bepaalde dingen wel/niet moet eten/doen en dat meteen in de praktijk brengen, en nog veel belangrijker: je werkt aan je mindset. Zodat excuses maken verleden tijd is en je het stemmetje in je hoofd dat eigenlijk geen verandering wil, vaarwel kunt zeggen. Je wordt begeleid door ons, door een voeding- en hormooncoach en een mindsetcoach. Om fit voor het leven te worden, en dus ook fit door die premenopauze heen te gaan. In januari start er een nieuwe ronde. Schrijf je hier in als je op de hoogte gehouden wilt worden. 

Reactie plaatsen