Ontdek hoe je je diepste motivatie vindt voor een fit leven. Leer waarom het waardevol is om in jezelf te investeren voor een gezondere toekomst

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Doe mee met de gratis Workout Challenge

Wil jij ECHT fit worden?
27 november 2023 
5 min. leestijd

Wil jij ECHT fit worden?

Heb jij jezelf wel eens afgevraagd of jij ECHT fit wilt zijn? Of stel je jezelf wel eens voor hoe het zou voelen om topfit te zijn? Stel je voor dat je die trap oprent zonder buiten adem te raken, of dat je bruisend van energie je drukke dag doorgaat? Of dat je als je straks ouder bent ook nog fit en gezond bent, zodat je kinderen nog lang van een fitte, vitale moeder (en oma) kunnen genieten? Nou, dan hebben we goed nieuws. Die fitheid is nl. niet zo ver weg als jij misschien wel denkt. Het begint allemaal met één vraag: Waarom wil je ECHT fit worden? 

Waarom wil jij fit worden?

Deze simpele vraag kan je veel inzichten geven. Het gaat namelijk allemaal om je innerlijke drijfveer. Dus vraag jezelf niet alleen één keer af waarom je fit wilt worden, maar vijf keer. Ja, echt! Hierdoor ga je dieper graven en ontdek je waar die wens vandaan komt. Wat kunnen antwoorden zijn op die eerste waarom-vraag? Hier wat voorbeelden:

  1. Ik wil 10 kilo afvallen
    Gaat het je echt om 10 kilo afvallen? Of ligt daaronder dat je nu hogere gezondheidsrisico's hebt en je heel graag nog lang gezond wil blijven voor je man en kinderen? Of wil je een voorbeeld zijn voor je kinderen?

  2. Ik wil 5 kilo afvallen
    Gaat het jouw echt om die 5 kilo? Of zit daaronder dat je het zelfvertrouwen terug wilt dat je ooit had? En waarom wil je dat dan?

  3.  Ik wil meer energie
    Gaat het om meer energie op zich? Of gaat het om wat je met die energie kunt doen? Meer taken gedaan krijgen, zodat je met minder stress door het leven gaat? Eindelijk eens die training of opleiding gaan doen omdat je je baan helemaal zat bent en je het liefst iets anders wilt?

Door te focussen op je diepste verlangens en redenen, geef je jezelf een sterke motivatie om door te zetten. Jouw waarom's zijn als het ware de brandstof van jouw fitheidsreis. Start daar dus mee.

Is het makkelijk om je leefstijl aan te passen?

Dat wil overigens niet zeggen dat het een makkelijke reis is. Veranderingen in je leefstijl aanbrengen is alsof je in een achtbaan stapt. Er komen ups, downs en soms vlieg je zelfs over de kop. Je kan dan de neiging hebben om uit die achtbaan te stappen. "ik ben er klaar mee, het gaat mij nooit lukken!". Als je dan weer focust op die waarom, is de kans groot dat je blijft zitten.

Naast je diepste waarom ontdekken, zijn er nog een aantal dingen die belangrijk zijn om jouw fitheidsdoel(en) te halen.

5 tips om je fitheidsdoel(en) te halen

1. Laat los wat was

Het verleden bepaalt niet wie je nu bent. Richt je aandacht op het heden en de toekomst. Dat jij al 10 jaar niet je ideale gewicht hebt, wil niet zeggen dat je nooit je ideale gewicht gaat bereiken. Dat jij nog nooit een burpee (een fitnessoefening waar een hoop vrouwen een hekel aan hebben ;)) hebt gekund, wil niet zeggen dat dat je nooit gaat lukken. Het erkennen en vervolgens loslaten van eventuele teleurstellingen of mislukkingen zorgt ervoor dat je met een frisse blik en nieuwe energie met je fitheid aan de slag gaat.

2. Wees bereid een prijs te betalen

Succes komt niet zonder inzet. Wees bereid om te investeren. En dan bedoelen we niet (alleen) in een toffe sportoutfit 😉, in een sportabonnement of een fitheidstraject, maar vooral in tijd en inzet. Dus ja, dat kan betekenen dat je je wekker een half uur eerder zet. Of dat je 's avonds een gezonde lunch staat klaar te maken voor de volgende dag ipv dat je een extra Netflixaflevering op de bank kijkt (waar je uiteindelijk echt niet gelukkiger van wordt). Fit word je niet vanzelf. Als jij tijd en energie investeert, is de beloning het meer dan waard.

En als het om geld gaat: wat vind jij je gezondheid waard? Waarom geven we vaak een hoop geld uit aan kleren, aan ongezonde producten in de supermarkt, aan regelmatig patat bij de snackbar halen of een terrasje pakken, terwijl we over investeren in onze gezondheid vaak langer moeten nadenken om vervolgens te besluiten het (nog) niet te doen?

We zijn maandag 8 januari begonnen met de Fitweek. Deze hebben we vaak gratis aangeboden. Nu vroegen we er echter het symbolische bedrag van 4,95 EURO voor. Waarom? Omdat er een transactie plaats vindt en je er dan waarschijnlijk meer waarde aan hangt. Daarnaast wordt het een meer weloverwogen beslissing. Als iets gratis is, zien we dat de commitment ook minimaal is. Veel vrouwen schrijven zich in, maar doen tenslotte niet mee. Als je ergens voor betaalt, is het ineens een investering. En wil je een 'return on investment'. Oftewel, je wilt dat je investering iets oplevert. Een return on investment krijg je alleen door jezelf in te zetten. En dus ga je dat doen. Vaak is het dan zo; hoe hoger het bedrag, hoe hoger de inzet en commitment. En hoe beter het resultaat. We zien dat bij het Fit40 College. Een investering van 595 euro. Na een aantal rondes kunnen we zeggen dat de 'return on investment' van onschatbare waarde is. Als jij nl. na een lange tijd zonder hoofdpijn door het leven gaat, als je tig keer meer energie hebt dan je had en daardoor het leven een stuk makkelijker en leuker wordt, als je je hormonen meer in balans hebt waardoor je je 27 dagen ipv 15 dagen per maand supergoed voelt, als jij geen strijd meer hebt met de weegschaal en daardoor minder stress en frustratie, omdat gezond leven je geen moeite meer kost...dan is dat ontzettend veel waard.

Dat wil niet zeggen DAT je altijd geld moet investeren. Als jij discipline en doorzettingsvermogen hebt, kan je zelf thuis aan de slag gaan. Gezonde recepten en voedingsschema's kan je op het internet vinden. Voor fit worden heb je dus niet perse een (online)sportschool, personal trainer of coachingstraject nodig. Weet je echter niet waar je moet beginnen? Of heb je al van alles geprobeerd en het lukt je niet? Ga dan op zoek naar de inspiratie en begeleiding die past bij jou en jouw gezinsleven. Als het je oplevert wat je voor ogen hebt, dan is het de investering meer dan waard.

De vraag is dus: welke tijds-, energie- (en geld)investering ben jij bereid te investeren?

4. Leer fouten maken

Fouten zijn leermomenten, geen redenen om op te geven. Sta jezelf toe om te falen en te groeien. Door fouten te accepteren en te zien als kansen om te leren, laat je jezelf niet zo makkelijk meer uit het veld slaan en verbeter jij jezelf steeds weer.

5. Geef jezelf waarde

Wij merken dat veel vrouwen zichzelf niet zoveel waard vinden als ze zijn. Iedereen is waardevol en kostbaar. Dus jij ook! Heb jij echter negatieve gedachten en overtuigingen over jezelf, dan belemmert dit je om je leefstijl te veranderen. Traumatische ervaringen kunnen je vastzetten. Realiseer je echter dat je het waard bent om te groeien en te veranderen. Je bent welkom en goed genoeg zoals je bent. Als er bij jou sprake is van diepgewortelde negatieve overtuigingen en trauma's, ga dan op zoek naar professionele begeleiding. Investeer in jezelf en ontwikkel een liefdevolle relatie met jezelf.

Neem controle en verantwoordelijk

Tenslotte: je verdient het om je fitheidsdoelen te bereiken. Neem de controle over je leven en neem de verantwoordelijkheid voor je eigen fitheid (en gezondheid, voor zoverre je daar invloed op hebt). Ontdek jouw diepste motivatie en gebruik deze als brandstof om ervoor te gaan. Je bent het zo waard!

Heb jij al van alles geprobeerd en val je steeds terug in oude gewoontes? Overweeg dan het Fit40 College. 22 januari start een nieuwe ronde.  
Wil je direct toegang tot alle workouts, trainingsprogramma's en voedingsinformatie? 
Word dan lid.

Reactie plaatsen